border=0

Koeling onderweg: de beste 12V draagbare koelkasten voor Vanlife

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Koeling onderweg: de beste 12V draagbare koelkasten voor Vanlife

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Er gaat niets boven een koelkast in uw busje om het comfort van thuis onderweg echt te brengen.

Met koeling kunt u vers voedsel en andere koude producten opslaan, zoals groenten, zuivel, vlees, "booch" en bier. Het betekent dat u zich niet hoeft te bemoeien met een koeler vol met ijs en met water geregistreerd voedsel. En hoewel koelkasten voor campers niet goedkoop zijn, betekent één hebben geld besparen (en gezonder eten) door uw eigen maaltijden te koken.

Een goede 12V-koelkast is een van de grootste investeringen die u doet bij het bouwen van uw bestelwagen . En als u voor één ding zoveel geld weggooit, moet u weten dat de koelkast die u krijgt, aan uw behoeften voldoet en de dagelijkse sleur van het leven onderweg aankan.

Voor deze post hebben we weken onderzoek gedaan naar koelkasten. We hebben gekeken naar eenheden van ARB, Dometic, Engel, Whynter, Norcold en TruckFridge. We hebben veel informatie geanalyseerd over maten, modellen, garanties en stroomverbruik. We hebben zelfs rechtstreeks contact opgenomen met fabrikanten om vragen te stellen wanneer we geen antwoorden konden vinden.

We hebben al deze informatie verzameld en samengevoegd tot een enorme spreadsheet die u zelf kunt bekijken. En nu presenteren wij u onze aanbevelingen.

Topkeuze: Dometic CFX-serie koelkasten

Naar onze mening zijn de Dometic CFX-serie draagbare koelkasten de beste 12V-koelkasten voor vanlife. CFX-koelkasten houden uw voedsel koud met een minimaal stroomverbruik, ze hebben een aantal coole functies die andere koelkasten niet hebben, ze zijn erg robuust en bieden een goede prijs voor wat u krijgt. Er zijn nog andere geweldige koelkasten - maar de duurdere presteren niet beter, en de goedkopere offeren efficiëntie en betrouwbaarheid op. Dometic CFX-koelkasten zijn de beste combinatie van efficiëntie, functies, prijs en betrouwbaarheid die we hebben gezien.

Duurzaam en efficiënt: ARB koelkast / vriezer

De draagbare 12V koelkast / vriezers van ARB zijn uitstekend, en ze verbruiken zeer weinig stroom (deze koelkast is een van de toppresteerders waar we naar hebben gekeken). ARB koelkasten zijn ontworpen voor 4 × 4 expedities in de Australische outback, en ze zijn bestand tegen zowat alles wat je naar ze kunt gooien. Wij bezitten persoonlijk het ARB 50-Qt- model en we zijn er absoluut dol op. ARB koelkasten zijn tops in efficiëntie en duurzaamheid, maar onze nummer één keuze Dometic koelkasten presteren ook goed en we denken dat ze een betere algehele waarde zijn.

Verschillende soorten koeling van Vanlife

Foto door @captainelsewhere

Er zijn een paar verschillende opties om voedsel koud te houden in uw busje. Hier is een overzicht:

12V compressorkoelkasten (beste optie voor fulltimers)

Compressorkoelkasten zijn het meest voorkomende type koelkast dat je onderweg tegenkomt, en niet zonder reden. Deze koelkasten zijn vaak ontworpen voor gebruik in 4x4 voertuigen en boten, en ze zijn gebouwd met duurzaamheid en efficiëntie in gedachten - twee dingen die je echt nodig hebt in een off-grid avontuurlijk voertuig.

Qua koelkasten is er echt geen andere optie die het bekijken waard is. Compressorkoelkasten zijn gewoon perfect voor vanlife . Ze hebben zeer efficiënte compressoren met variabele snelheid die zeer weinig stroom verbruiken, ze kunnen worden gebruikt als een koelkast of een vriezer, ze komen in een verscheidenheid van configuraties - inclusief borst-stijl, rechtop, en dual-zone koelkast / vriezers - en ze hebben meestal de mogelijkheid om op een helling van maximaal 30 graden te werken (andere soorten koelkasten moeten perfect vlak worden gehouden tijdens het gebruik).

Hoewel compressorkoelkasten geweldig zijn, hebben ze een keerzijde - kosten. Draagbare 12V-koelkasten zijn duurder dan andere opties, en dat is voordat u rekening houdt met de noodzaak om extra batterijen toe te voegen en een manier om ze op te laden (zoals zonnepanelen of een batterij-isolator ).

Maar als uw doel is om van uw bestelwagen een comfortabele, off-grid mobiele woning te maken, is investeren in een 12V-compressorkoelkast van hoge kwaliteit absoluut de kosten waard.

Standaardkoelers (Best for Shoestring Budget)

Als je net aan je vanlife-reis begint en niet meteen voor een dure koelkast en elektrisch systeem wilt gooien, dan kan een goede koeler je op weg helpen tegen minimale kosten. Veel krachtige koelers kunnen 5-10 dagen ijs vasthouden, waardoor je voldoende vrije tijd hebt in de wildernis voordat je ze moet bijvullen.

Koelers hebben veel nadelen waardoor ze minder dan ideaal zijn voor een fulltime leven. De kosten van ijs lopen in de loop van de tijd op, waardoor koelers op de >

Maar als je een weekender bent, of als je dit hele vanlife-ding gewoon uitprobeert, of als je een beperkt budget hebt, dan is een goede koeler de beste optie om je eten goedkoop te houden. Vergeet niet dat u uw bestelwagen altijd kunt upgraden naarmate uw behoeften en budget veranderen.

Thermo-elektrische koelers (prima voor Roadtrippers, niet aanbevolen voor Van Living)

Thermo-elektrische koelers worden aangesloten op een 12V-voedingsbron en kunnen hun inhoud zonder ijs koelen. Maar ze zijn gewoon niet ideaal om in een busje te wonen.

Thermo-elektrische koelers hebben alleen de mogelijkheid om 40 ° of minder onder de omgevingstemperatuur te koelen - wat prima is als je al je tijd in koud weer doorbrengt, maar als de buitentemperatuur boven 78 ° is, wil je waarschijnlijk geen vlees of zuivelproducten bewaren in een. Ze verbruiken ook veel meer vermogen dan 12V compressorkoelkasten, waardoor ze moeilijker te gebruiken zijn op een off-grid elektrisch systeem. En, in tegenstelling tot een standaardkoeler, kunt u GEEN ijs in deze dingen doen, waardoor hun koelvermogen verder wordt beperkt.

Als u alleen maar iets wilt om drankjes of snacks koud te houden tijdens roadtrips, dan is een thermo-elektrische koeler misschien iets voor u. Maar als u koeling voor kamperen of boondocking wilt, dan zijn een echte 12V-koelkast of standaardkoeler veel betere keuzes.

3-weg absorptie koelkasten (niet aanbevolen voor Vanlife)

Drieweg -absorptiekoelkasten komen vaker voor in campers en hebben naar onze mening weinig zin voor vanlife. Dit soort koelkasten werkt op 12V DC, 110V AC of propaan, waardoor u verschillende opties heeft om uw voedsel koud te houden. Maar ze zijn enorm inefficiënt op 12V DC-vermogen, ze altijd op 110V AC laten draaien betekent extra afvoer van uw omvormer , en ze op propaan laten draaien betekent dat u meer brandstofleidingen moet verwerken (en u moet de koelkast ontluchten naar buiten).

Een ander groot nadeel is dat absorptiekoelkasten volledig waterpas moeten zijn om goed te functioneren - en tenzij je al je tijd in RV-parken doorbrengt, kan perfect vlakke grond moeilijk te vinden zijn. Als je in een busje woont, heb je echt een koelkast nodig die overal naartoe gaat en die ook energiezuinig is, en drieweg-absorptiekoelkasten passen gewoon niet.

DIY-optie: converteer een vrieskist in een goedkope koelkast

Als je DIY-gericht bent - en laten we eerlijk zijn, als je deze blog leest, ben je waarschijnlijk 🙂 - dan kun je mogelijk je eigen redelijk efficiënte koelkast bouwen uit een diepvrieskist. Diepvriezers hebben meestal een dikkere isolatie dan koelkasten, wat betekent dat uw doe-het-zelf koelkast efficiënter is dan een standaard mini-koelkast.

Het algemene idee is om een diepvrieskist te nemen, aan te sluiten op een kleine omvormer en aan te sluiten op een thermostaat die u instelt op koelkasttemperaturen. De thermostaat is verbonden met een relais dat de omvormer indien nodig in- en uitschakelt. Wanneer de temperatuur in de koelkast boven ons doel stijgt, schakelt het relais de omvormer in. Zodra de koelkast de ingestelde lage temperatuur bereikt, schakelt het relais de omvormer uit. Dit voorkomt dat het teveel koelt en voorkomt ook dat de stroomtoevoer de omvormer te allen tijde aan laat staan.

Het grote voordeel hier is de kosten - u kunt een echte, werkende koelkast maken voor een fractie van de kosten van een speciaal gebouwde 12V draagbare eenheid. Maar zoals met alles, zijn er nadelen. Deze koelkasten zullen niet zo efficiënt zijn als 12V-koelkasten, en je zult wat tijd moeten besteden aan het bouwen van deze opstelling. U moet er ook voor zorgen dat uw "koelkast" horizontaal blijft om een ​​goede werking te garanderen.

Diepvriezers zijn meestal vrij groot - we konden er geen een kleiner vinden dan 3,5 kubieke voet, wat twee keer zo groot is als een draagbare koelkast van 50 L - dus als je iets kleiner nodig hebt voor je bestelwagen, moet je kiezen voor een rechtop vriezer. Maar hetzelfde algemene idee is van toepassing.

Hier zijn enkele tutorials die we hebben gevonden over een DIY-koelkastconversie:

Borststijl versus staande koelkasten: wat is het beste voor uw build?

Foto door @wildwheelswander

In de wereld van 12V DC-compressorkoelkasten zijn er twee brede stijlen: borstkoelkasten met opening bovenaan en rechtopstaande koelkasten met opening aan de voorzijde.

Veel rechtopstaande koelkasten hebben exact dezelfde compressoren als hun neven in de borst, dus je zou denken dat het kiezen tussen de twee gewoon een kwestie is van hoe je je gekoelde voedsel wilt openen en organiseren. Maar koelkasten op de borst hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van staande koelkasten die naar onze mening de koelkast op de borst de beste keuze maken voor off-grid campers.

Koelkasten op de borst zijn energiezuiniger.

Wanneer u in de wildernis boondockt met uw batterijen en zonnepanelen als uw enige stroombron, is energie-efficiëntie een eerste overweging. En koelkasten op de borst zijn over het algemeen energiezuiniger dan staande koelkasten.

Waarom is dit zo? Een deel van de reden is dat koude lucht van nature zinkt. Bij koelkasten op de borst bevindt de deur zich aan de bovenkant, wat betekent dat koude lucht zich aan de onderkant van de koelkast zal verzamelen waar het nergens kan ontsnappen. Maar met rechtopstaande koelkasten vertrouwt u op de isolatieverzegeling rond de deur om koude lucht binnen te houden wanneer de deur gesloten is, en verzamelt zich koude lucht eruit wanneer de deur wordt geopend.

Omdat voedsel een hogere thermische dichtheid heeft dan lucht, wordt het grootste deel van de kou in elke koelkast eigenlijk "opgeslagen" in het voedsel (of bier) in de koelkast, dus koelkasten die vol zijn, zijn veel gemakkelijker koel te houden dan koelkasten met veel van lege ruimte. En met de indeling in het schap van koelkasten in rechtopstaande stijl, is het waarschijnlijk dat u met lege ruimte bovenop uw etenswaren eindigt.

Dit alles betekent dat rechtopstaande koelkasten >

Borstkasten houden meer vast en zijn gemakkelijker te organiseren

Als u gewend bent aan een standaard koelkast aan de voorzijde in uw huis of appartement, dan kan dit als een verrassing komen. Hoe kan een aan de voorzijde open koelkast met planken en laden moeilijker te organiseren zijn dan een koelkast op de borst die u dwingt om items op elkaar te stapelen?

De aan de voorzijde open koelkasten in stationaire woningen zijn enorm en bieden u voldoende ruimte om uw etenswaren te spreiden en te ordenen. Maar in een kleinere bestelwagenkoelkast is lege ruimte verspilde ruimte waardoor de compressor van uw koelkast alleen maar harder werkt (en meer stroom verbruikt). Zelfs met planken moet je nog steeds items op elkaar stapelen en moet je nog steeds items verplaatsen om bij anderen te komen. En je zult waarschijnlijk eindigen met een ton lege lucht tussen de bovenkant van je eten en de onderkant van de volgende plank. Dit alles betekent verspilde ruimte zonder echte winst in organisatie.

Dankzij de lay-out van bovenaf op de koelkast kunt u ze strak inpakken om meer spullen te passen en verspilde ruimte te elimineren. De meeste koelkasten op de borst worden ook geleverd met verdelers en zuivelcompartimenten, die veel helpen bij de organisatie.

En als uw eten in de koelkast rondschuift terwijl u over die gierige backroads stuitert, hoeft u zich bij een koelkast op de borst geen zorgen te maken dat uw eieren naar u toe vliegen wanneer u bij uw camping aankomt en de koelkast opent om een koude.

De koelkasten zijn draagbaar en kunnen in noodgevallen verdubbelen als koelers

Koelkasten op de borst zijn gevormd en geconfigureerd als koelers en hebben handgrepen voor eenvoudige draagbaarheid. Hiermee kunt u uw koelkast door uw busje verplaatsen, naar binnen brengen en aansluiten op 110V AC als u ergens stationair bent, of buiten in koel weer opbergen voor meer energie-efficiëntie. Dit alles is veel moeilijker met een rechtopstaande koelkast.

Veel koelkasten op de borst hebben ook aftappluggen onderaan. Deze stekkers maken het schoonmaken eenvoudiger, maar ze zorgen er ook voor dat uw koelkast als koeler kan fungeren als u om welke reden dan ook elektriciteit verliest. Dump ijs gewoon in uw koelkast zoals u dat bij een standaardkoeler zou doen en trek indien nodig aan de aftapplug om smeltijs te verwijderen. Dit is iets dat je gewoon niet kunt doen met een rechtopstaande koelkast aan de voorkant.

Welke is beter voor uw lay-out? Het draait allemaal om voorkeur

Foto door @ h2ovanagon

Een grote reden waarom sommige vanlifers rechtopstaande koelkasten verkiezen boven koelkasten op de borst, is hun indeling. Staande koelkasten hebben een kleinere voetafdruk, waardoor ze gemakkelijker in een plattegrond kunnen worden opgenomen. Omdat ze aan de voorkant openen, hoeft u niet te zorgen dat er voldoende overheadruimte is om het deksel te openen, zoals u met koelkasten op de borst doet (om dit probleem te voorkomen, kunt u een koelkastschuif kopen of uw eigen koelkast maken ) .

Maar er zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u een rechtopstaande koelkast in uw lay-out opneemt. Ten eerste zal het waarschijnlijk permanent moeten worden gemonteerd, terwijl koelkasten op de borst draagbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Het kan ook zijn dat u op uw handen en knieën moet gaan zitten om rechtop te kunnen kijken, tenzij u het op een kast op een paar voet van de vloer monteert. Met koelkasten op de borst is het gemakkelijk om recht naar beneden te kijken en alle inhoud te zien.

Wij denken dat borstkoelkasten de juiste weg zijn, maar de beste 12V-compressorkoelkast voor u komt uiteindelijk neer op uw behoeften en voorkeuren. Hier is een snel overzicht van voor- en nadelen om u te helpen beslissen:

Koelkasten op de borst

Pros

 • Energiezuiniger
 • Meer bruikbare capaciteit
 • Kan gemakkelijk alle inhoud van de koelkast zien
 • Robuust en draagbaar
 • Kan als extra zitplaats worden gebruikt
 • Kan worden gebruikt als koeler in noodsituaties

Cons

 • Kan moeilijker zijn om op te nemen in een plattegrond
 • Ruimte boven nodig om het deksel te openen (of op een koelkastschuif te monteren)
 • Sommigen houden misschien niet van een "top down" organisatie

Rechte koelkasten

Pros

 • Een kleinere voetafdruk kan helpen bij het plannen van een lay-out
 • Minder van een "leercurve" om over te schakelen van een standaard koelkast
 • Over het algemeen lichter en goedkoper

Cons

 • Niet zo energiezuinig
 • Interne indeling betekent meer verspilde ruimte
 • Niet gemakkelijk draagbaar
 • Moeilijker om binnen te zien (tenzij hoog gemonteerd)
 • Levensmiddelen kunnen tijdens het rijden verschuiven en naar buiten vliegen wanneer u de deur opent

Hoeveel elektrische capaciteit heeft u nodig om een ​​koelkast te laten werken?

Om een ​​12V-koelkast in uw busje te laten werken, is een elektrische opstelling vereist die (minimaal) een 12V-stopcontact heeft dat is aangesloten op een hulpbatterij (niet uw startbatterij) en een manier om deze op te laden. Maar hoeveel batterijcapaciteit heeft u nodig?

Uw batterijcapaciteit bepalen

Om te berekenen hoeveel batterijcapaciteit je nodig hebt om je koelkast betrouwbaar te laten werken, zoek je eerst het gemiddelde stroomverbruik van je koelkast. We hebben deze informatie voor veel koelkasten opgenomen in onze enorme koelkastspreadsheet .

Laten we als voorbeeld aannemen dat onze koelkast gemiddeld 2,0 Ampère per uur verbruikt.

In de loop van één dag (24 uur) zal een koelkast met 2,0 Ampère per uur 48 Ah van uw batterij aftappen. Omdat je je batterij nooit helemaal leeg wilt maken, raden we je aan je energieverbruik te gebruiken en te verdubbelen om je batterijcapaciteit te bepalen. Dus u wilt in dit voorbeeld een minimale batterijcapaciteit van 100 Ah - plus extra capaciteit voor uw andere elektrische belastingen.

Uw batterijen opladen

De eenvoudigste (en goedkoopste) manier om uw batterijen op te laden is met een batterij-isolator , die stroom van de dynamo van uw voertuig overhevelt. Maar als uw budget dit toelaat, raden we u aan een zonnepaneelset toe te voegen . We hebben gedetailleerde informatie over de systeemgrootte in onze epische elektrische paal , maar een goede algemene vuistregel is om watt van het zonnepaneel af te stemmen op batterij Ah (dus minimaal 100 W zonne-energie voor elke 100 Ah batterijcapaciteit).

Voor gedetailleerde informatie over bedrading en het installeren van de elektrische en zonne-installatie van uw bestelwagen, raadpleegt u onze gids voor zelfbouwvoertuigen bouwen!

Waarop moet worden gelet in een draagbare 12V-compressorkoelkast

Foto door @therustyrambler

Hier is een kort overzicht van waar u op moet letten bij het evalueren van koelkastkeuzes voor uw bestelwagen:

Prijzen (en uw budget)

12V compressorkoelkasten kunnen over het algemeen vrij duur zijn, maar er is nogal een scala aan prijzen tussen high-end merken en budgetmerken. Als uw budget geen high-end koelkast toestaat (en u wilt geen koeler gebruiken terwijl u uw centen bespaart), wilt u misschien goed kijken naar goedkopere merken. Houd er rekening mee dat u mogelijk compromissen sluit op het gebied van betrouwbaarheid en efficiëntie. Als u een full-timer bent, denken we dat een koelkast een deel van uw bestelwagen is waar het de moeite waard is om vooraf in een kwaliteitseenheid te investeren.

Interne capaciteit en vriescapaciteit

Hoeveel koelkast heb je nodig? Een te grote camperkoelkast kopen betekent meer uitgeven dan nodig is en meer ruimte in je busje opgeven. Evenzo betekent een te kleine koelkast vaker boodschappen doen. De behoeften variëren van persoon tot persoon, maar onze ARB-koelkast van 50 Qt heeft meer dan genoeg ruimte voor een week eten voor ons beiden, plus een paar kombuchas en een paar zes packs.

De meeste 12V-compressorkoelkasten kunnen als koelkast of vriezer functioneren. Maar als je beide tegelijkertijd nodig hebt, bieden sommige merken dual-zone koelkasten / vriezers met aparte compartimenten voor elk.

Energie-efficiëntie en compressor

Als u off-grid leeft, is energie-efficiëntie een grote zorg. Batterijen en zonne-energie zijn duur, en hoe energiezuiniger uw apparaten zijn, hoe meer geld u kunt besparen op capaciteit (of hoe meer tijd u off-grid kunt besteden terwijl u nog steeds alles voedt wat u nodig hebt).

De meeste 12v draagbare koelkasten op de markt gebruiken exact dezelfde zeer efficiënte, variabele snelheidscompressor - de Secop / Danfoss BD35F (BD50F in grotere koelkasten) - hoewel Dometic / Waeco, Engel (Sawafuji) en Whynter / Edgestar hun eigen eenheden gebruiken.

Alle koelkasten die we hier bekijken, zijn over het algemeen efficiënt, maar sommige merken kunnen een grotere energie-efficiëntie bereiken dankzij een betere isolatie, configuratie en compressorbesturingen. Hieronder geven we alle beschikbare gegevens over het gemiddelde stroomverbruik van verschillende koelkasten.

Opmerking: het kan waanzinnig moeilijk zijn om nauwkeurige stroomverbruikinformatie voor 12V-koelkasten te vinden. Niet elke fabrikant stelt testgegevens beschikbaar - en als ze dat doen, kunnen de testomstandigheden verschillen van die van andere fabrikanten, waardoor vergelijkingen moeilijk zijn.

Waar mogelijk verkregen we testgegevens over de gemiddelde amp-draw rechtstreeks van de fabrikanten. Omdat al deze cijfers kanttekeningen plaatsen en mogelijk niet direct vergelijkbaar zijn, hebben we energie-efficiëntie meer als een discussiepunt in onze analyse behandeld. Maar als een koelkastfabrikant ons een eenheid wil lenen om onze eigen veldtesten uit te voeren, zullen we dat graag :).

Buitenafmetingen en gewicht

Als je al een aangewezen plek hebt waar je van plan bent je koelkast te plaatsen, wil je zeker weten dat alle opties die je overweegt passen. Sommige merken hebben een grotere voetafdruk maar zijn kraker, terwijl anderen groter zijn met een kleinere voetafdruk. Aan het einde van de dag kan de beslissende factor zijn of een bepaalde koelkast in de configuratie van uw bus past. Gewicht kan ook een factor zijn in uw beslissing als u de koelkast regelmatig moet verplaatsen of als u probeert onder een bepaalde gewichtslimiet te blijven. We geven de afmetingen en gewichten voor alle koelkasten die we hieronder hebben bekeken.

Richting het deksel opent

Dit lijkt misschien een kleine overweging, maar het kan een groot verschil maken in uw bestelwagenopstelling. Sommige koelkasten hebben deksels die van de achterkant scharnieren (ARB en TruckFridge), terwijl anderen een zijdelings scharnierende deksel hebben (Dometic, Engel, Norcold en Whynter).

Deksels die vanaf de zijkant scharnieren, hebben minder ruimte boven het hoofd nodig om volledig te openen, en omdat u vanaf de >

Standaardfuncties en extra functies

De meeste draagbare 12V-koelkasten hebben de volgende standaardfuncties:

 • Mogelijkheid om te werken met een helling van 30 °.
 • LED-verlichting in de koelkast.
 • Afvoerstop voor eenvoudig reinigen.
 • Laagspanning afgesneden om uw batterijen te beschermen.
 • Scheidingswanden en uittrekbare organizer manden.
 • Afzonderlijk zuivelcompartiment.

Sommige koelkasten bevatten meer geavanceerde functies zoals digitale bediening, externe uitlezingen, wifi-apps en extra accessoires.

Garantie en betrouwbaarheid

Fabrieksgaranties bieden u een zekere mate van beveiliging voor het geval er iets misgaat en moet worden gerepareerd of vervangen. ARB en Engel bieden beide 3 jaar garantie op hun koelkasten. Dometic en Norcold bieden 2-jarige garanties (Dometic biedt een >

Reputatie speelt hier ook een rol. Danfoss-compressoren staan ​​bekend als betrouwbaar, dus koelkasten met deze compressor zijn meestal een veilige gok. Dometic heeft een goede reputatie voor betrouwbaarheid en ondersteuning, en de Sawafuji-zwenkmotor van Engel is legendarisch omdat hij tientallen jaren probleemloos kan draaien. Whynter is een budgetmerk met een eigen compressor en anekdotisch bewijs van gebruikers roept vragen op over betrouwbaarheid op >

Epische vergelijking van de Top 12V koelkasten voor Vanlife

In onze zoektocht naar de beste koelkast voor vanlife hebben we meer dan 25 verschillende modellen geanalyseerd van zes van de meest populaire fabrikanten van avontuurlijke koelkasten. We hebben gegevens verzameld over gemiddeld stroomverbruik, garantie, binnencapaciteit, buitenafmetingen, gewicht, geluidsniveau, functies, accessoires en meer.

Voor de toepassing van dit artikel hebben we ons gericht op modellen met een capaciteit van 40L-50L, omdat dit over het algemeen de populairste maat is, maar de meeste van deze fabrikanten bieden kleinere en grotere maten om aan uw behoeften te voldoen.

Als u de gegevens wilt zien die we hebben verzameld op alle 25+ modellen die we hebben bekeken, hebben we deze verzameld in een gedetailleerde spreadsheet .

BESTE KEUZE
Model Dometic CFX-50W ARB 50 Qt koelkast / vriezer Engel MR040 TruckFridge / Indel B TB51 Norcold NRF45 Whynter FM-45G
Energie-efficiëntie
Prijswaarde
Garantie Betrouwbaarheid
Functies en accessoires
Capaciteit 46 L 47 L 38 L 50 L 45 L 43 L
Gem. Amp Draw 0,68 A 0,87 A 1,5 A 0,8 A Niet gespecificeerd 1.1 A
L x B x H 28,5 "x 17,9" x 18,5 " 27,75 "x 14,96" x 20 " 25 "x 15,5" x 18,5 " 23 "x 13,75" x 20,5 " 25,5 "x 15,7" x 16,9 " 23,5 "x 16,5" x 20,5 "
Gewicht 45 pond 50 pond 48 pond 41 pond 51 pond 45 pond
Openingsrichting deksel Kant achterkant Kant achterkant Kant Kant
Lage temperatuur -7 ºF / -22 ºC 0 ºF / -18 ºC 0 ºF / -18 ºC 0 ºF / -18 ºC 0 ºF / -18 ºC -6 ºF / -21 ºC
Compressor Dometic Danfoss / Secop BD35F Sawafuji-zwenkmotor Danfoss / Secop BD35F Niet gespecificeerd EdgeStar
Laagspanningsbeveiliging Ja Ja Nee Ja Ja Ja
Aftapplug Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Zuivelvak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Garantie 2 jaar 3 jaar 3 jaar 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs
BESTE KEUZE
Model Dometic CFX-50W ARB 50 Qt koelkast / vriezer Engel MR040 TruckFridge / Indel B TB51 Norcold NRF45 Whynter FM-45G
Energie-efficiëntie
Prijswaarde
Garantie Betrouwbaarheid
Functies en accessoires
Capaciteit 46 L 47 L 38 L 50 L 45 L 43 L
Gem. Amp Draw 0,68 A 0,87 A 1,5 A 0,8 A Niet gespecificeerd 1.1 A
L x B x H 28,5 "x 17,9" x 18,5 " 27,75 "x 14,96" x 20 " 25 "x 15,5" x 18,5 " 23 "x 13,75" x 20,5 " 25,5 "x 15,7" x 16,9 " 23,5 "x 16,5" x 20,5 "
Gewicht 45 pond 50 pond 48 pond 41 pond 51 pond 45 pond
Openingsrichting deksel Kant achterkant Kant achterkant Kant Kant
Lage temperatuur -7 ºF / -22 ºC 0 ºF / -18 ºC 0 ºF / -18 ºC 0 ºF / -18 ºC 0 ºF / -18 ºC -6 ºF / -21 ºC
Compressor Dometic Danfoss / Secop BD35F Sawafuji-zwenkmotor Danfoss / Secop BD35F Niet gespecificeerd EdgeStar
Laagspanningsbeveiliging Ja Ja Nee Ja Ja Ja
Aftapplug Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Zuivelvak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Garantie 2 jaar 3 jaar 3 jaar 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs Controleer prijs


We hebben de gegevens verzameld, zodat u dat niet hoeft te doen

Zes merken. 25+ koelkastmodellen. Eén spreadsheet.

* Door uw e-mailadres in te voeren, stemt u ermee in e-mailberichten van ons te ontvangen. Maar als je denkt dat we vervelend zijn, kun je je uitschrijven :-).

Beste algemeen: Dometic CFX-serie koelkasten / vriezers

 • Energie-efficiëntie:
 • Prijs en totale waarde:
 • Garantie en betrouwbaarheid:
 • Functies en accessoires:

We denken dat de Dometic CFX-lijn van draagbare 12V-koelkasten / vriezers de beste keuze is voor een vanlife-koelkast. Dometic (of Waeco, zoals ze ook bekend staan) heeft altijd solide koelkasten gemaakt, maar hun nieuwste modellen leggen de lat voor draagbare koeling.

CFX-koelkasten zijn zeer efficiënt en gebruiken zeer weinig stroom. Ze zijn robuust en duurzaam gebouwd, met een solide constructie, roestvrijstalen scharnieren en versterkte hoeken. Ze hebben geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om de temperatuur te regelen via een wifi-app. En ze zijn van grote waarde - zeker niet de goedkoopste koelkasten die er zijn, maar ook niet de duurste. Als we vandaag een nieuwe koelkast voor ons busje zouden kopen, zouden we een CFX-50 kopen .

De meest populaire versie van deze koelkast is de 46 liter CFX-50, maar Dometic biedt ook CFX-koelkasten in verschillende groottes, inclusief dubbele zon / koelkast. Dus wat uw koelbehoeften ook zijn, Dometic maakt een CFX-koelkast die past. Hier zijn de beschikbare modelgroottes:

Energie-efficiëntie:

Op basis van ons onderzoek zijn Dometic CFX-koelkasten de meest efficiënte die we hebben gevonden. We konden geen openbare gegevens online vinden, dus belden we Dometic rechtstreeks en vroegen wat ze hadden. Volgens Dometic's eigen testen, trekt de CFX-50 een waanzinnig lage 0,68 A per uur gemiddeld (90 ° F omgevingstemperatuur met de koelkast ingesteld op 39 ° F).

Eigenaren van deze koelkast rapporteren over het algemeen een stroomverbruik van minder dan 1 A per uur, wat overeenkomt met de cijfers van Dometic. De CFX-50 haalde echter gemiddeld 2.3A per uur in deze veldtest van Expedition Portal . Ondanks de discrepantie is het veilig om te zeggen dat dit een zeer efficiënte koelkast is.

Prijs en totale waarde:

Dometic CFX-koelkasten zijn niet goedkoop, maar ze zijn ook niet de duurste koelkasten die er zijn. En ze bieden enorme waarde voor de prijs, waaronder geweldige energie-efficiëntie, duurzaamheid en een hele reeks geavanceerde functies.

Garantie en betrouwbaarheid:

In de VS biedt Dometic een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar op hun producten, met de optie om een ​​verlengde garantie voor maximaal 3 jaar te kopen. Ze bieden een >

Functies en accessoires:

Dometic CFX-koelkasten zitten boordevol functies. Ze bevatten meer geavanceerde functies dan elke andere koelkast op deze lijst, waaronder een omkeerbaar zijopenend deksel, de mogelijkheid om de koelkastinstellingen te bedienen vanuit het comfort van een wifi-app en een USB-poort voor het opladen van apparaten. The CFX line also includes all the standard portable fridge features like low voltage cutoff, digital controls, an interior light, and a drain plug. As far as accessories, Dometic makes a fridge slide and an insulated cover for CFX fridges.

VERDICT