border=0

Domicilie voor nomaden: legaal verblijf op de weg vestigen

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Domicilie voor nomaden: legaal verblijf op de weg vestigen

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Als je een vanlifer, RVer of backpacker bent, leef je op de openbare weg, vrij van de beperkingen van een vaste locatie. Maar als je woont waar je maar wilt, betekent dit ook dat je eigenlijk nergens woont - of in ieder geval niet zoals de samenleving dat wil.

Helaas voor mensen zoals wij, is het rechtssysteem georganiseerd rond zijn peons met een vaste locatie, een permanent adres om naar huis te bellen. U hebt een wettelijk adres nodig om allerlei verplichte en niet-verplichte dingen te doen, zoals:

 • Krijg rijbewijzen, paspoorten en andere identificatie
 • Zorg voor een ziektekostenverzekering, autoverzekering en andere vormen van verzekering
 • Meld u aan voor bankrekeningen en andere financiële rekeningen
 • Voertuigen registreren
 • Bestand en belasting betalen
 • Registreer om te stemmen
 • Start een bedrijf

Dat is slechts een korte lijst van dingen waarvoor u een juridisch adres nodig hebt , maar er zijn er zeker meer. Zowat alles van juridische aard vereist dat u een legale verblijfplaats of woonplaats heeft .

Dus wat is een nomade om te doen? Gelukkig is het heel goed mogelijk voor allerlei soorten vagebonden om een ​​legaal verblijf te vestigen en te behouden zonder daadwerkelijk op een vaste locatie te wonen. In dit bericht gaan we in op de basis van het vestigen van woonplaats als een full-time reiziger - zodat u op pad kunt gaan en u zich geen zorgen hoeft te maken!

ontkenning

De beslissing om op een bepaalde plaats domicilie te vestigen, kan heel complex zijn en er zijn veel dingen waarmee u rekening moet houden voordat u dit doet. Dit bericht is gebaseerd op onze eigen beste onderzoeken en ervaringen, maar we zijn geen advocaten en u moet wat we hier hebben geschreven niet als juridisch advies beschouwen. Doe je eigen onderzoek voordat je dit soort beslissingen neemt en vraag gekwalificeerd professioneel advies als je het gevoel hebt dat je niet helemaal begrijpt waar je aan begint.

Wat betekent het om in een staat te wonen?

Wat is een woonplaats? Domicilie is een wettelijke term die verwijst naar de plaats waar u van plan bent uw permanente woning te maken, en de plaats waarnaar u van plan bent terug te keren na tijdelijke afwezigheid. Uw woonplaats is de staat waar u 'woont', belasting betaalt, een rijbewijs heeft, een ziektekostenverzekering afsluit, uw voertuigen registreert en uw bankzaken verricht. Het is anders dan uw woning - want hoewel u meerdere woningen kunt hebben, kunt u maar één woonplaats hebben.

Het opzetgedeelte is hier bijzonder be>

Om uw woonplaats integraal te onderbouwen, moet u veel meer doen: een rijbewijs verkrijgen, uw voertuig registreren, registreren om te stemmen, uw bank omschakelen, een verzekering afsluiten en zoveel persoonlijke en professionele banden opbouwen als mogelijk. Je moet ook alles doen wat je kunt om dergelijke banden met je oude staat te verbreken.

Moet ik niet gewoon in mijn 'thuisland' blijven wonen?

U hebt al een woonplaats in de staat waar u momenteel (of het meest recent) woonde. Waarom zou je naar een andere staat willen overschakelen?

Nou, misschien wil je dat niet. De eenvoudigste optie is om uw woonplaats in uw huidige staat te houden. Je voertuig is daar waarschijnlijk al geregistreerd, je hebt waarschijnlijk al een rijbewijs, je bent (hopelijk) al geregistreerd om te stemmen, en je hebt waarschijnlijk een netwerk van vrienden en familie die je misschien willen laten gebruiken als jouw ' adres ', verzamel uw e-mail en stuur deze naar u door .

Veel nomaden blijven gewoon bij hun oorspronkelijke staat. Dit is wat we de eerste 18 maanden onderweg hebben gedaan - we hebben onze woonplaats in Missouri behouden en het adres van Johns ouders gebruikt als ons post- en wettelijk adres.

Maar deze optie werkt misschien niet voor altijd en hoe >

Als je dit alles in ogenschouw neemt, is het misschien verstandig om rond te kijken naar een nieuwe staat die vriendelijker is voor jouw situatie.

Welke stappen moet u nemen om van woonplaats te veranderen?

Er zijn een paar logistieke stappen die u moet nemen om de bal aan het rollen te krijgen bij het veranderen van uw woonplaats:

 • Ontvang een postadres in uw nieuwe staat. Als u niet echt een vaste woning heeft, kunt u dit meestal bereiken door u aan te melden bij een e-mail doorstuurservice.
 • Schakel uw adressen om en dien een adreswijzigingsformulier in bij het postkantoor.
 • Zorg voor autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen en andere verzekeringen in uw nieuwe staat.
 • Koop een rijbewijs en registreer uw voertuig (en). Als je dit doet, moet je meestal naar je nieuwe staat reizen.
 • Registreer om te stemmen in uw nieuwe staat en meld u af in uw oude staat.

Hoewel dit de basis is om jezelf in een nieuwe staat te vestigen, is het ook een goed idee om zoveel mogelijk juridische, professionele en persoonlijke banden binnen je nieuwe staat aan te gaan om je woonplaats te helpen versterken als het ooit in het geding komt. Je zult ook dergelijke banden in je oude staat willen verbreken om eventuele claims die je vorige staat op jou kan hebben te verwijderen.

Dingen om te overwegen bij het kiezen van een woonplaats

Er zijn veel dingen om over na te denken bij het nemen van deze beslissing. Om u een startpunt te geven, zijn hier enkele vragen die u kunt stellen bij het overwegen van een staat voor uw wettelijke woonplaats:

 • Hoe gemakkelijk is het om een ​​woonplaats te vestigen? Zijn er veel hoepels om door te springen?
 • Zijn er beschikbare services voor het doorsturen van e-mail die u als uw wettelijke adres kunt gebruiken? Of ken je iemand die je zijn adres laat gebruiken?
 • Hoe zijn de belastingen? Zijn er staatsbelastingen, onroerende voorheffing en omzetbelasting?
 • Hoe gemakkelijk is het om voertuigen te registreren? Kun je dit op afstand doen?
 • Zijn er verplichte voertuiginspecties die u dwingen vaker naar de staat terug te keren dan u zou willen?
 • Hoeveel zijn licentie- en registratiekosten? Zult u uw bestelwagen als een niet-bedrijfsvoertuig kunnen registreren (bedrijfsvoertuigen hebben veel hogere verzekeringskosten)? Als u met een bus of grote camper rijdt, moet u een speciaal rijbewijs krijgen?
 • Hoe worden autoverzekeringspremies vergeleken met andere staten?
 • Zijn er zorgverzekeringsopties die voor u werken? Tegenwoordig is het moeilijk om een ​​ACA-conforme ziektekostenverzekering te vinden bij een nationaal netwerk in elke staat. Als u regelmatig medische zorg nodig heeft, overweeg dan een staat te kiezen die dicht bij de plaats ligt waar u het grootste deel van uw tijd doorbrengt.
 • Waar bevindt de staat zich? Is het handig om daar terug te komen als dat nodig is?
 • Hoe gemakkelijk is het om te registreren om te stemmen en afwezig te stemmen?
 • Als je kinderen hebt, hoe zijn de wetten op homeschooling dan?

Dit zijn enkele van de meest voorkomende vragen die u zou moeten stellen, maar er kunnen andere zijn, afhankelijk van uw situatie.

Potentiële risico's

Hoewel het wijzigen van je woonplaats als nomade volkomen legaal is, zijn er enkele risico's en rimpels waar je rekening mee moet houden:

 • Veel autoverzekeringsmaatschappijen willen dat u een "overdraagbaar" adres voor uw voertuig heeft, zodat u ofwel uw opties verkort of u dwingt om het feit dat u een e-mail doorstuuradres gebruikt, te fudden. Sommige e-mail doorstuurservices (zoals de Amerikaanse postbus in South Dakota en Escapees in Texas) hebben hun eigen kampeerterreinen, en u kunt misschien beweren dat dit "overdraagbare" adressen zijn.
 • De Patriot Act vereist dat banken en andere financiële instellingen een fysiek adres hebben dat geen e-mail doorstuuradres is . Dit is een veiligheidsmaatregel om fraude en het witwassen van geld te bestrijden. U kunt uw e-mail doorstuuradres nog steeds gebruiken als uw postadres, maar het is een goed idee om het adres van een vriend of familielid te gebruiken voor uw fysieke adres. Als u een e-mail doorstuuradres gebruikt en zij komen erachter, kunt u op een dag wakker worden en ontdekken dat uw accounts bevroren zijn.
 • Opmerking over het bovenstaande: als u een fysiek adres gebruikt dat zich niet in de staat bevindt waar u domicilie claimt, kan dit andere problemen voor u veroorzaken en u mogelijk voor een domicilie openstellen. Zoals we al zeiden, spelen hier veel factoren een rol.

De 'grote drie' woonplaats voor nomaden

Dus wat is de beste staat voor nomaden om hun woonplaats te vestigen? Er is niet één goed antwoord voor iedereen, en er zijn veel dingen om over na te denken - dus doe je onderzoek en kies verstandig.

Dat gezegd hebbende, er zijn drie staten die vaak gemeenschappelijke keuzes zijn voor fulltime reizigers die een legaal verblijf willen vestigen: South Dakota, Texas en Florida. Deze staten hebben allemaal een geweldige combinatie van lage / geen belastingen, beschikbare e-mail doorstuurservices en nomadvriendelijk beleid. Laten we snel kijken naar wat elke staat biedt!

zuid Dakota

South Dakota maakt het gemakkelijk voor mensen met een zwervende levensstijl om bewoners te worden, rijbewijzen te verkrijgen en voertuigen te registreren. Als gevolg hiervan heeft deze geweldige staat alle soorten reizigers aangetrokken, van gepensioneerde RVers tot jonge vanlifers tot fulltime backpackers - zelfs diplomaten die in het buitenland wonen.

Wat maakt South Dakota zo geweldig? Afgezien van de prachtige landschappen en geweldige mensen (serieus, bezoek South Dakota als je de kans krijgt), SD heeft veel voordelen voor fulltime reizigers, waaronder:

 • Geen staatsbelasting!
 • Geen persoonlijke onroerende voorheffing!
 • Slechts 4% accijns op voertuigaankopen
 • Geen staatsinspecties
 • Eenvoudig vast te stellen. U hoeft maar één nacht in SD te blijven om een ​​rijbewijs te krijgen.
 • U hoeft niet in staat te zijn om voertuigen te registreren. De meeste mail forwarding bedrijven zullen dit voor u regelen voor een kleine vergoeding.
 • Voordelige rijbewijskosten ($ 20 voor een regulier rijbewijs)
 • Enkele van de laagste autoverzekeringspercentages in het land.
 • Rijbewijzen zijn goed voor 5 jaar - dus dat betekent dat u slechts om de 5 jaar 24 uur in SD hoeft te zitten om een ​​geldig rijbewijs te behouden!

Hoewel dat een aantal behoorlijk geweldige voordelen zijn, zijn er enkele nadelen, afhankelijk van je situatie:

 • South Dakota ligt een beetje uit de buurt van waar de meeste nomaden rondhangen, wat het ongemakkelijk kan maken om daarheen te gaan wanneer dat nodig is (hoewel het een beetje schar is in het midden van het land, dus als je veel doet kust-naar-kust rijden moet het niet te moeilijk zijn om je reizen daarheen te routeren als dat nodig is).
 • RV-registratierechten worden berekend op basis van het gewicht, wat optelt als u een grote installatie hebt (niet van toepassing op niet-RV-bestelwagens). De meeste provincies in SD beoordelen ook een "wielbelasting", waarbij ze u een paar dollar in rekening brengen voor elk wiel op uw voertuig. Ernstig.
 • South Dakota heeft minder ACA-conforme zorgverzekeringsopties dan veel andere staten, en geen met een nationaal netwerk. Als u regelmatig medische zorg nodig heeft, is het waarschijnlijk een goed idee om te wonen in een staat die dicht ligt bij waar u het grootste deel van uw tijd doorbrengt, of een die een breder scala aan opties voor ziektekostenverzekering heeft.

Mail Forwarding Services: de meest populaire mail forwarding-services in South Dakota zijn Your Best Address , Dakota Post , Escapees en America's Mailbox .

Een rijbewijs halen: South Dakota maakt dit erg pijnloos. U hebt een e-mail doorstuuradres nodig en een ontvangstbewijs voor één nacht op een camping, camperplaats, hotel of motel. Zorg ervoor dat de bon uw naam (namen) en e-mail doorstuuradres vermeldt. U moet ook een 'nomad affidavit' ondertekenen, waarin staat dat South Dakota uw thuis is en dat u van plan bent om daar terug te keren wanneer u klaar bent met het voltijds reizen.

Voertuigregistratie: voertuigen registreren is ook vrij eenvoudig. U hoeft niet eens in de staat te zijn - de meeste e-mail doorstuurbedrijven zullen dit voor u regelen en u uw nieuwe platen toesturen (dit duurt meestal ongeveer 4-6 weken).

Stemmen: Hoewel u uw rijbewijs overal in de staat kunt krijgen, moet u zich om te stemmen bij het kantoor van de auditeur van de provincie bezoeken voor de provincie waar uw e-mailadres is doorgestuurd. U moet ook een ontvangstbewijs voor de camping uit hetzelfde district verstrekken. Dus als u tegelijkertijd voor uw vergunning en kiezersregistratie wilt zorgen, moet u uw reizen dienovereenkomstig plannen. U kunt per post een afwezige stemming aanvragen.

Lees meer: Ons avontuur om inwoners van South Dakota te worden

Bekijk voor meer informatie deze bronnen over het instellen van legaal verblijf in South Dakota:

Texas

Texas biedt een hele reeks voordelen die aantrekkelijk zijn voor fulltime reizigers. En, Texas is de thuisbasis van de geweldige Escapees RV Club , die ook de be>busreizigers . Escapees heeft een eigen camping in Livingston, TX, en provinciale functionarissen zijn er erg aan gewend dat leden van Escapees hun woonplaatszaken doen.

Hier zijn enkele geweldige redenen om Texas als uw woonplaats te kiezen:

 • Geen inkomstenbelasting van de staat!
 • Geen belastingen op voertuig transfers.
 • Kiezerregistratie en het verkrijgen van afwezige stembiljetten kunnen allemaal per post worden gedaan.
 • Hoewel er een verplichte jaarlijkse voertuiginspectie is, kan dit worden uitgesteld tot je daadwerkelijk terugkeert naar de staat als je niet meteen terug kunt naar Texas. Zodra u Texas binnenrijdt, moet uw voertuig binnen 30 dagen worden geïnspecteerd.
 • Licenties zijn 6 jaar geldig en kunnen online worden verlengd.
 • Home to Escapees, dat een grote reputatie heeft in de RV-gemeenschap.

Hier zijn enkele nadelen van domicilie in Texas:

 • Jaarlijkse voertuiginspecties (dacht dat dit kan worden uitgesteld als u uit de staat bent)
 • 6% omzetbelasting op nieuwe voertuigaankopen.
 • Mogelijk is een niet-commercieel rijbewijs van klasse A of B nodig voor grotere campers en bussen, wat extra kosten en vereisten met zich meebrengt boven een standaardlicentie.

Mail Forwarding Services: Escapees is verreweg het meest populair. Texas Home Base is een andere optie.

Rijbewijs verkrijgen: Texas is iets gecompliceerder dan South Dakota. Je hebt natuurlijk een e-mail doorstuurservice nodig. U moet ook twee documenten overleggen waaruit blijkt dat u woonachtig bent - en aangezien uw voertuigregistratie en voertuigverzekering hiervoor van be>

Voertuigregistratie: u kunt voertuigen online of persoonlijk registreren, maar u moet uw voertuig eerst laten inspecteren bij een gecertificeerd inspectiestation in Texas. Als u een nieuw voertuig registreert, kunt u de inspectie mogelijk uitstellen totdat u Texas binnenrijdt.

Stemmen: Zodra u uw rijbewijs hebt, kunt u zich eenvoudig registreren om per post te stemmen . U kunt ook per post afwezige stembiljetten aanvragen.

Bekijk deze bronnen voor meer informatie over domicilie in Texas:

Inwoners van Texas worden: Stephen en Meghan van Ubu the Van

Toen we op zoek waren naar ons woonplaatsadres, hebben we het beperkt tot de staten die geen persoonlijke inkomstenbelasting hebben. Van hieruit zochten we naar een staat die aan de volgende criteria voldeed: we kunnen eigenlijk een reden hebben om te bezoeken in het geval dat we ooit nodig waren, vriendelijk voor RVers en gemakkelijk om een ​​e-mail doorstuurbedrijf te gebruiken. Het moeilijkste deel was om te beslissen welke staat te kiezen. We hebben uiteindelijk voor Texas gekozen omdat het aan al onze criteria voldeed:

 • We hadden onderzocht en vernomen dat het de reputatie had zeer vriendelijk te zijn tegenover RVers (uitgestelde staatsinspectie, online voertuigregistratie, geen bijkomende belastingen bij het overbrengen van het voertuig naar Texas).
 • Omdat we een e-mail doorstuurservice nodig hadden, kwamen we erachter dat Escapees een groot filiaal in Texas heeft en een solide reputatie had op het gebied van prijs en service. (In overeenstemming met deze reputatie zijn ze voor ons vaak verder gegaan op het gebied van persoonlijke service en controle bij aankomst.)
 • We hebben lieve vrienden die in San Antonio wonen en hebben dus een coole plek om te bezoeken als we 'naar huis' gaan. Bahahahaha

We zijn online bij Escapees gekomen en hebben nu een adres op Rainbow Drive. Met de eenhoorns en kabouters. Makkelijk.

Toen we Ubu in Illinois kochten, was het super eenvoudig om het telefonisch in Texas te registreren. Na een telefoontje naar ons land van verblijf in Texas kwamen onze borden binnen enkele weken aan. Ons werd verteld door de beoordelaar van de provincie dat, aangezien het een lege bestelauto was, het zou worden geregistreerd als een "passagiersbus" en dat we gewoon de registratie moesten wijzigen toen we persoonlijk in Texas aankwamen. Bovendien zouden we het gemakkelijk jaarlijks online opnieuw kunnen registreren en zouden ze afzien van de vereiste staatsinspectie totdat we fysiek de staat binnenkwamen. Bedankt Texas; we houden van je, hoewel we stiekem wensen dat we geen TX-platen hebben.

Toen we on>naar Polk County, Texas moesten gaan . Persoonlijk. Maar alles was niet verloren, omdat het ons de kans gaf om de eenhoorns te ontmoeten en bibliotheekkaarten te krijgen - ja voor weer online e-boeken lenen!

Florida

Florida is een andere staat die populair is bij reizigers. Omdat het zo'n grote populatie van gepensioneerde sneeuwvogels heeft (van wie velen ervoor kiezen om in campers te wonen en te reizen), doet de staat veel om tegemoet te komen aan de behoeften van fulltime campers. Als u het grootste deel van uw tijd aan de oostkust doorbrengt, kan Florida een goede optie zijn.

Dit zijn de voordelen van een woonplaats in Florida:

 • Geen inkomstenbelasting van de staat!
 • Geen onroerendgoedbelasting voor campers!
 • Breder scala aan zorgverzekeringsopties dan SD of Texas.
 • Rijbewijs is 8 jaar geldig en kan eenmaal online worden verlengd.
 • Relatief goedkope registratiekosten voor voertuigen.
 • Geen staatsinspecties.
 • Handig voor nomaden die veel tijd aan de oostkust doorbrengen.

Maar er zijn enkele nadelen:

 • Duurt vooraf. De meeste mensen die dit hebben gedaan, raden aan om het proces een maand van tevoren te starten om ervoor te zorgen dat al uw papierwerk weg is.
 • Florida heeft enkele van de hoogste autoverzekeringspercentages in het land.
 • Geen externe voertuigregistratie.

Mail Forwarding Services: de twee meest populaire zijn Escapees (alweer!) En St. Brendan's Isle .

Rijbewijs verkrijgen: Net als Texas vereist Florida dat u twee documenten overlegt die uw woonadres bewijzen. U wilt zich aanmelden voor het doorsturen van e-mail en het adres van uw verzekering en bank vooraf wijzigen, zodat u verklaringen kunt verstrekken met uw adres in Florida.

Voertuigregistratie: u moet fysiek aanwezig zijn om een ​​nieuw voertuig in Florida te registreren. U kunt uw registratie echter online verlengen.

Stemmen: Zodra u een rijbewijs in Florida heeft, kunt u zich registreren om online te stemmen. U kunt afwezige stembiljetten aanvragen via e-mail, e-mail, fax of telefoon.

Voor meer informatie vindt u hier enkele nuttige bronnen voor domicilie in Florida:

Nevada is een andere optie!

Als je het grootste deel van je tijd in het Westen doorbrengt, is Nevada misschien de moeite waard om als potentiële woonstaat te bekijken. Het is een beetje moeilijker om je te vestigen dan de andere staten op deze lijst, maar als je eenmaal bent ingesteld, biedt het veel van dezelfde voordelen. Nevada heeft geen inkomstenbelasting en geen voertuiginspecties. Er zijn tal van e-mail doorstuurservices beschikbaar, en het is zeer centraal in de westelijke staten waar veel nomaden hun tijd doorbrengen.

Maar Nevada heeft enkele nadelen. Om verblijfsvergunning te vestigen, moet u 30 dagen op een camping of camperpark verblijven (veel >

Lees dit artikel voor meer informatie over domicilie in Nevada.

Geen permanent adres, geen probleem!

Alleen omdat u niet in een vaste woning woont, betekent dit niet dat u geen wettelijk adres kunt hebben - wat u in de huidige samenleving veel basale dingen moet doen. Gelukkig zijn er verschillende vooruitstrevende staten die tegemoet komen aan de behoeften van nomaden en reizigers overal. Als u een full-timer bent, kan het instellen van een van deze staten een geweldige optie zijn die u veel geld en moeite kan besparen.

Nogmaals, dit kan een complexe juridische beslissing zijn en u moet uw eigen onderzoek doen voordat u de sprong waagt. Maar zelfs als u nergens in de traditionele zin woont, is het heel goed mogelijk om u legaal op te zetten op een manier die past bij uw levensstijl!

Volg ons op Instagram @gnomad_home en op Facebook voor meer vanlife-tips en bouwgidsen . Proost!

Geplaatst in ,

Heeft deze pagina u geholpen?

JA
NEE

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Meer Dope Sh ... enanigans

Vanlife Hoe te:

Uw complete gids voor het leven op de weg

Geïnteresseerd in vanlife? Lees onze gratis gids. We behandelen alles wat u moet weten - voors en tegens, badkamers en douches, waar te slapen, onderweg geld verdienen, veelgestelde vragen - en meer!

2
Laat een antwoord achter

1 Reactiethreads
1 Discussie antwoorden
1 Volgers
Meest gereageerde reactie
De populairste thread met opmerkingen
2 Commentaar auteurs
Johnimhv Auteurs van recente reacties
abonneren
nieuwste oudste meest gestemd
Informeren van
Gast
imhv

Hallo Gnomads! Geweldig artikel! Ik had niet eens nagedacht over de mogelijkheid om in een andere staat te gaan wonen tot ik dit las. De fiscale implicaties kunnen van groot voordeel zijn voor de woning. Elk klein beetje telt. Ik heb de problemen gehad die u noemt bij banken die specifiek een thuisadres nodig hebben en geen UPS Store-boxnummers en dergelijke toestaan. Een ding dat ik met sommige van mijn bank- en creditcardbedrijven heb kunnen doen, is twee adressen opgeven. Eén dat een woonplaatsadres is (familie of vriend) en één dat een postadres is (UPS Store Address). Read more » Dit bij ... Lees meer »

Bouw je busje

De ultieme Van Build-gids

Een bestelwagen bouwen? Lees onze gratis gids. We behandelen zowat alles wat u moet weten - van planning, isolatie, zonne-energie en elektriciteit, plukapparatuur tot essentiële gereedschappen. Ga vandaag nog aan de slag zodat u onderweg op weg kunt!

Wilt u uw eigen DIY-campervan bouwen? LEES DE GIDS
+
Scroll naar boven

Stuur dit naar een vriend