Vanlife is helemaal wat je ervan maakt.

En nergens is dat meer waar dan in het busje waarin je woont. Maar ongeacht in welk voertuig je je kunt of kunt veroorloven, leven in een busje gaat uiteindelijk over vrijheid, rebelleren tegen het typische, en genieten van het leven op je eigen voorwaarden.

Deze pagina gaat over het helpen van jou, toekomstige vanlifer, het kiezen van je busje, het plannen van je ontwerp, het installeren van comfort van een wezen zoals elektriciteit en sanitair, en het daadwerkelijk bouwen van het interieur van je DIY-camperconversie. Hieronder vindt u geweldige infographics, gedetailleerde informatie, stapsgewijze handleidingen, koppelingen naar nuttige bronnen en meer.

Uw bestelwagen is een be>

Inhoudsopgave

Opmerking: sommige links naar producten die we op deze pagina aanbevelen, zijn aangesloten links. Dit betekent dat als u door een van onze links klikt en iets koopt, we een kleine commissie ontvangen zonder dat het u iets kost. Dit helpt ons deze blog gaande te houden, zodat we u van bouwtips, trucs en handleidingen kunnen blijven voorzien. Wij geloven in eerlijke meningen en we bevelen nooit iets aan dat we niet weten. Elk aanbevolen product op deze pagina dat we ofwel persoonlijk hebben gebruikt, persoonlijke ervaring hebben met of zwaar onderzoek hebben gedaan.

Opmerking: sommige links naar producten die we op deze pagina aanbevelen, zijn aangesloten links. Dit betekent dat als u door een van onze links klikt en iets koopt, we een kleine commissie ontvangen zonder dat het u iets kost. Dit helpt ons deze blog gaande te houden, zodat we u van bouwtips, trucs en handleidingen kunnen blijven voorzien. Wij geloven in eerlijke meningen en we bevelen nooit iets aan dat we niet weten. Elk aanbevolen product op deze pagina dat we ofwel persoonlijk hebben gebruikt, persoonlijke ervaring hebben met of zwaar onderzoek hebben gedaan.

Vond u deze pagina nuttig?

We werken hard om het leven op de weg te behouden, en we werken net zo hard aan deze blog. Als u de informatie hier nuttig of inspirerend vindt, overweeg dan om te doneren om onze inspanningen te ondersteunen. Zelfs een paar dollar gaat een >

Help ons deze pagina te verbeteren

We willen dat deze pagina een nuttige en nauwkeurige bron is voor alle dingen die van bouwen zijn. Als u denkt dat we iets hebben gemist of iets verkeerd hebben - of als u suggesties voor verbetering hebt - LAAT HET ONS WETEN!

Uw busje kiezen

TERUG NAAR INHOUD

Het kiezen van een busje is je eerste be>leven in een busje . Er zijn veel soorten en modellen voertuigen die er zijn, en de beste voor jou hangt echt af van je behoeften en wensen.

Sommige busjes zijn beter voor extra ruimte, sommige zijn beter voor heimelijk kamperen, sommige zijn goedkoper. Als u deze pagina leest, is de kans groot dat u van plan bent om uw bestelwagen zelf uit te bouwen. Maar als u iets wilt dat al is geconverteerd en dat minimaal werk kost om de weg op te gaan, zijn daar ook opties voor.

Om u te helpen bij het kiezen van het juiste busje om in te wonen, hebben we een infographic samengesteld met voor- en nadelen van enkele van de meest voorkomende soorten voertuigen op de weg. Dit zou u een goed idee moeten geven van wat u moet zoeken, en we hebben ook meer gedetailleerde beschrijvingen van deze voertuigen (en meer) verderop op de pagina.

Deel deze Vanfographic op uw site

Volkswagen Westfalia Campers (en alles VW)

Volkswagen-campers zijn veruit de meest iconische voertuigen in de vanlife-gemeenschap. Het zijn klassiekers en dat zullen ze altijd blijven. Deze categorie omvat de oude Kombi-bus (VW Bus), de Vanagon 1980-91 en de nieuwere Eurovans. Ook bekend als Westfalias of Westies, werden veel VW-busjes door de Westfalia Company in Duitsland in kampeerders omgezet (behalve Eurovans, die werden omgezet door Winnebago in de VS).

Westies zijn gewoon geweldig. Ze zijn leuk om rond te cruisen, ze zijn vooraf geconverteerd, de camperconfiguratie is zeer functioneel en er is een grote gemeenschap van VW-eigenaren, aftermarket-onderdelen en innovatieve aanpassingen. Velen van hen hebben ook pop-tops, die een ton extra hoofdruimte toevoegen wanneer geparkeerd en je zelfs twee extra mensen laten slapen.

Maar als ze zo geweldig zijn, waarom zou je dan geen Westy willen?

Welnu, om te beginnen kunnen ze een stuk uit je portemonnee halen. Sinds vanlife aan populariteit wint, is de prijs van oude Vanagons mee gestegen. Het zijn ook heel oude voertuigen, en er kan gewoon heel veel mechanisch misgaan met iets dat tijdens de Koude Oorlog van de lopende band rolde.

GoWesty, een bekende Vanagon-restaurateur en onderdelenmaker, raadt aan om geen Westy te kopen, tenzij u minimaal $ 25.000 hebt om het te reviseren en verouderde componenten te vervangen. Zelfs als je een goedkope Westy ergens in een garage verstopt, wees voorbereid op frequente storingen en dure mechanische hoofdpijn, tenzij je het geld uitgeeft om het volledig opnieuw op te bouwen.

Dit is ook wat sommige mensen echt leuk vinden aan Vanagons. Het werken met een pre-computer-engine heeft een zekere romantiek, het van binnen en van buiten leren, het op de weg repareren en de mogelijkheid hebben om nieuwe innovaties aan een klassiek voertuig toe te voegen. Als je mechanisch bent, van knutselen houdt en wat geld wilt verbranden, kan een VW heel leuk zijn.

Maar als je een beperkt budget hebt, niet veel mechanische problemen wilt oplossen of echt het interieur en de functionaliteit van je bestelwagen als woonruimte wilt aanpassen, zijn er veel betere opties.

Sprinter-bestelwagens (en andere bestelwagens in Euro-stijl)

Sprinter busjes zijn er al een tijdje, maar ze zijn nog steeds de nieuwe jongen op het blok. Deze bestelwagens staan ​​vooral bekend om hun inwendige hoogte, >dit artikel en deze handige afbeelding voor meer informatie over de verschillen tussen deze).

Als u het ultieme voertuig wilt aanpassen voor uw DIY-bestelwagenconversie, is de Sprinter het busje voor u. Ze hebben voldoende hoofdruimte, zelfs voor >

Sprinters zijn echter veel duurder dan andere opties. Het kan moeilijk zijn om iets te vinden dat redelijk geprijsd is met minder dan 200.000 km. Voor de Mercedes Sprinters zijn onderdelen duurder en kan het moeilijk zijn om monteurs te vinden die ervaring hebben met het werken eraan (dit is minder een probleem met Transits en Promasters). En omdat dit complexe voertuigen zijn, lenen ze niet zo goed aan sleutelen als iets klassieks zoals een VW Vanagon of oude Ford Econoline.

Er zijn enkele afwijkingen in de functies en betrouwbaarheid van verschillende modeljaren en verschillen tussen de Mercedes Sprinter, Dodge Sprinter, Ford Transit en Dodge Promaster - dus zorg ervoor dat u uw onderzoek doet. Het Sprinter RV Conversion Sourcebook is een ongelooflijke bron voor alles wat Sprinter (en van conversies in het algemeen) betreft, en het gaat alle opties in detail door.

Als je het geld hebt om uit te geven aan een fatsoenlijke Sprinter, zijn er maar weinig betere voertuigen. Er is echt niets anders dat concurreert in termen van flexibiliteit en ruimte voor een aangepaste buildout. Maar als je een beperkt budget hebt, zijn er andere opties die goed werken en minder kosten.

Bestelwagens (en passagiersversies)

De typische "griezelige witte bestelwagen", bestelwagens zijn geweldig voor stealth-kamperen en worden over het algemeen niet opgemerkt. Deze dingen zijn overal en ze zijn altijd een uitstekende keuze om in te wonen. Deze categorie omvat de Chevy Express / GMC Savanna, Ford Econoline, Dodge Ram Van en de oude Chevy Van.

Bestelwagens zijn alomtegenwoordig en hun basisontwerpen zijn decennia >

Mensen hebben de neiging vrachtauto's te kopen voor werk en deze jaren>

Maar als u veel stealth-campagnes in steden wilt doen, is een bestelwagen uw beste optie. Er zijn er zoveel onderweg dat mensen ze gewoon niet opmerken, en ze hebben veel vloeroppervlak om te spelen met je perfecte lay-out. Maar als u niet van plan bent om heimelijk te kamperen en opslagruimte en hoofdruimte op prijs stelt, zijn er misschien betere keuzes.

Hoogwaardige conversiebusjes

Het Gnomad Home- busje naar keuze . Conversiebusjes zijn typisch full-size passagiersbusjes (Chevy Express / GMC Savana, Ford Econoline, Dodge Ram Van, etc.) die zijn omgebouwd tot comfortabel rijdende voertuigen, of zelfs rolstoelhefwagens.

Conversiebusjes hebben een aantal mooie zoete ingebouwde voorzieningen, waaronder hoge tops voor extra hoofdruimte. Velen hebben comfortabele kapiteinstoelen, lederen stoelen, sfeerverlichting, tv / videorecorder en een achterbank die neergeklapt kan worden tot een bed. Als je niet kieskeurig bent over je woonsituatie, kan dit alles zijn wat je nodig hebt om te beginnen. En als je het uitdoet en het zelf aanpast, biedt de hoge top tal van geweldige opslagopties die andere bestelwagens gewoon niet hebben.

Je kunt deze busjes ook vinden voor redelijk goedkoop. De meeste eigenaars van conversiebusjes gebruiken ze niet als hun dagelijkse bestuurder, dus oudere voertuigen met een lagere kilometerstand in goede staat zijn niet zo moeilijk te vinden voor een fatsoenlijke prijs.

Er zijn echter enkele nadelen. Als je het interieur wilt aanpassen, moet je het hele ding helemaal onderuit halen , wat veel extra werk kan zijn. De vreemde vorm en de glasvezelconstructie van de meeste hoge toppen maken het ook moeilijker om zonnepanelen , een plafond of iets anders op het dak te installeren . En we hebben ook ontdekt dat sommige autoreparatiewerkplaatsen niet >

Toch bieden ze met de hoge top en lage kosten van conversiebusjes de beste combinatie van betaalbaarheid, veelzijdigheid en ruimte voor alle bestelwagens die er zijn.

Klasse B / Klasse C Campers

Als je zo snel mogelijk de weg op wilt, is een Klasse B / C RV-camper een geweldige optie om te overwegen. Deze voertuigen zijn meestal instapklaar en hebben, behalve mechanische problemen, niet veel aanpassingen nodig voordat ze de weg op gaan. Klasse B campers (ook bekend als "campers") zijn gebouwd in een bestelbus, terwijl Klasse C campers een aangepaste carrosserie hebben die is gebouwd op een bestelwagencabine / chassis.

Oudere Klasse B / C-campers zijn gebouwd op een Chevy- of Ford-basis, maar sommige zijn gebouwd op Toyotas en andere voertuigen. Als u geld hebt voor een nieuwere, kunt u kampeerders vinden die zijn gebouwd op een Sprinter-voertuigbasis.

Het grote voordeel van het kopen van een vooraf gebouwde camper is dat deze al is gebouwd, zodat u niet hoeft te wachten om de weg op te gaan. Veel kamers bieden innovatieve manieren om de woonruimte om te vormen tot een slaapgedeelte en kunnen zelfs een badkamer / douche hebben. Deze voertuigen zouden ook al elektrische, loodgieters-, propaan- en watersystemen moeten hebben geïnstalleerd (hoewel als je zonne-energie wilt, je dit waarschijnlijk zelf moet toevoegen).

Oudere klasse B / C's kunnen ook relatief betaalbaar zijn - duurder dan alleen een busje, maar in vergelijking met wat u zou uitgeven aan het kopen en ombouwen van een busje. Net als conversiebusjes, zijn deze voertuigen meestal geen dagelijkse chauffeurs, dus met wat kijken zou je oudere campers met een lage kilometerstand in een behoorlijke staat moeten kunnen vinden.

Dus wat is het nadeel? Welnu, om te beginnen, RV-conversies staan ​​niet bepaald bekend om hun kwaliteit. De meeste fabrikanten gebruiken goedkope (slechte) materialen en bouwen hun voertuigen gewoon niet om de stress van een fulltime leven te weerstaan. Je zit ook vast in een vooraf ontworpen lay-out, dus het zal een stuk moeilijker zijn om aan te passen hoe alles werkt.

En als u een voorgebouwde RV koopt, hebt u echt geen idee wat er achter de muren gebeurt. Je zou gemakkelijk de problemen van iemand anders kunnen erven, terwijl je met een aangepaste build precies weet wat erin is gegaan en hoe je iets kunt oplossen dat fout gaat.

Ondanks de nadelen kan het kopen van een Klasse B / C-camper een uitstekende keuze zijn als je snel de weg op wilt, of als je vanlife wilt testen voordat je jezelf in een aangepaste build gooit. Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint.

Skoolies

Skoolies zijn in veel opzichten het ultieme in mobiel wonen. Het grote voordeel hier is ruimte - er is veel ruimte voor banken, bedden - zelfs een complete badkamer - en u kunt gemakkelijk gezinnen en andere grotere groepen herbergen. Er zijn ook een aantal echt indrukwekkende skoolie-builds die mooier zijn dan echte huizen, en het is een stuk goedkoper om een ​​bus te converteren dan om een ​​RV van vergelijkbare grootte te kopen. Skoolies zijn er in meerdere maten, van "shorties" tot full-size bussen.

Skoolies hebben echter be>

Maar als je met meerdere mensen reist en je wilt het beste in ruimte, comfort en flexibiliteit, kan een skoolie een geweldige keuze zijn.

minivans

Een minibus is een uitstekende keuze als je niet veel ruimte nodig hebt en / of als je een bijzonder krap budget hebt. Hoewel ze kleiner zijn dan een bestelbus op ware grootte, kun je toch een mooi, functioneel interieur bouwen in een minibus. Bovendien zijn ze goedkoper in aanschaf en hebben ze een beter benzineverbruik dan grotere voertuigen.

Deze categorie omvat elk type minibus, maar oude Chevy Astros / GMC-safari's zijn vooral populair voor bouwwerken van doe-het-zelf-wagens. Bekijk het YouTube-kanaal van IntotheMystery13 om te zien wat hij deed met een Astro - en voor enkele goede tips over het bouwen van een bestelwagen in het algemeen.

Andere voertuigen

Je hebt geen echt busje nodig om vanlife te leven! Truckkampeerders, sedans , Honda Elements , campertrailers, oude ambulances, bakwagens, zeilboten, zelfs fietsen - mensen gaan de weg op en leven een nomadische levensstijl in alle soorten tuig.

Het is heel inspirerend om alle creatieve manieren te zien die onze collega-nomaden gebruiken om zelfs de meest onverwachte voertuigen als woonsituatie te laten werken. En veel van de ideeën en principes die in aangepaste bestelwagens worden gebruikt, kunnen gemakkelijk worden vertaald naar andere soorten voertuigen.

Laat je niet bevrijden door geen busje te hebben! Wij denken dat bestelwagens geweldig zijn, maar weet alleen dat als je de wens hebt om deze levensstijl te leven, je het met zo ongeveer alles kunt laten werken.

Uw opties testen

Ben je op zoek naar een paar verschillende soorten rigs, maar weet je niet goed waar je mee moet? Een optie is om een busje te huren voor een korte reis. Dit kan een geweldige manier zijn om een ​​idee te krijgen van het voertuig en ideeën op te doen voor uw build.

Outdoorsy is een peer-to-peer verhuurmarktplaats waar echte bestelwageneigenaren hun campers te huur aanbieden, en ze hebben allerlei rigs beschikbaar om uit te testen (als je al een busje hebt, is het aanbieden ervan te huur een geweldige manier om te maken wat extra geld als je stilstaat).

TERUG NAAR INHOUD

Planning van uw lay-out

TERUG NAAR INHOUD

Het plannen van de indeling van uw nieuwe huis is een van de meest opwindende onderdelen van het bouwen van een bestelwagen. De mogelijkheden zijn eindeloos op dit punt in het bouwproces en het is heel leuk om je voor te stellen hoe alles in elkaar past.

Maar het effectief neerzetten van uw busje vereist ook nadenken en een zorgvuldige planning. Je moet uitzoeken hoe je alles wat je nodig hebt in een kleine ruimte kunt proppen, terwijl je het comfortabel en leefbaar houdt.

Hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw lay-out:

 • Hoeveel mensen zullen er in uw busje wonen? Een, twee, drie of meer? Woon je met huisdieren? Meer mensen betekent meer bedruimte of extra converteerbare slaapgedeeltes. En vergeet niet dat je ook genoeg open hangout-ruimte nodig hebt voor iedereen.
 • Hoe > Als u meer dan 6 '>
 • Hoeveel opslagruimte heeft u nodig? Heb je veel kleding, instrumenten, apparatuur, boeken of andere dingen waar je geen afstand van kunt doen? We raden ten zeerste aan om zoveel mogelijk te verkleinen, maar je hebt een plek nodig om alles wat je meeneemt op te slaan.
 • Wilt u ramen en natuurlijke verlichting? Windows en natuurlijk licht helpen uw leefruimte licht en open aan te voelen. Maar vensters zijn minder heimelijk en ze verhinderen ook dat u meubels en opbergruimtes over de volledige hoogte installeert. Sommige busjes hebben al vensters en andere niet, maar je kunt altijd bestaande verbergen of je eigen installeren .
 • Heb je ergens nodig om te zitten en te werken? Als u onderweg op de computer werkt, kunt u overwegen een comfortabele zithoek met een tafel in uw lay-out op te nemen. Tafels zijn ook geweldig voor maaltijden en samenkomen.
 • Ben je van plan in je busje te koken? Als je jezelf veel kookt, is het een goed idee om een ​​volledige keuken met watertank, aanrecht, gootsteen, koelkast en fornuis op te nemen. U zult ook voldoende ruimte willen opnemen voor het bewaren van droog voedsel.
 • Heb je grote items zoals dirt bikes, surfboards of mountainbikes die je moet vervoeren? Sommige indelingen bevatten opslagruimte voor dergelijke items in het busje, of u kunt kijken naar opties om ze aan te koppelen.

Een gelijkmatige gewichtsverdeling behouden

Zorg er bij het plannen van uw lay-out voor dat de gewichtsverdeling van uw bestelwagen gelijkmatig is. Dit betekent dat u wilt voorkomen dat u de zware voorwerpen (batterijen, watertanks, enz.) Aan één kant plaatst.

In ons busje hebben we het waterreservoir aan de bestuurderszijde en de batterijen aan de passagierszijde geïnstalleerd om het gewicht gelijkmatig te verdelen.

Ervoor zorgen dat alles meerdere functies heeft

Als je in zo'n kleine ruimte woont, is het een goed idee om multifunctionele items waar mogelijk op te nemen. Onze kitchenette is bijvoorbeeld niet alleen een kitchenette - het is ook een structurele ondersteuning voor ons uittrekbare queensize bedframe .

Door uw lay-out te ontwerpen met het oog op meerdere toepassingen voor alles, kunt u alle functionaliteit opnemen die u nodig hebt en tegelijkertijd een comfortabele en uitnodigende ruimte creëren.

Voorbeelden van Common Van Layouts

De indeling van uw busje is heel persoonlijk - er is niet één magische plattegrond die aan ieders behoeften voldoet. Maar er zijn nogal wat beproefde indelingen die goed werken in verschillende situaties. Zelfs als u uw eigen weg gaat, is het verkennen van verschillende lay-outideeën een geweldige manier om inspiratie op te doen.

Vaste platformindelingen achterbed

Rear-Bed-Platform-Van-Layout

Dit is de indeling die we in ons busje hebben. Het is waarschijnlijk ook de meest gebruikte bestelbusindeling in het algemeen - variaties van deze plattegrond zijn te vinden in veel verschillende campers, waaronder VW Westfalias.

De Westy-versie van deze lay-out is voorzien van een bed in futon-stijl dat overdag in een bank kan worden opgeborgen en opbergruimte op volledige hoogte >queen-size uitschuifbaar bedframe ) - of als u korter bent dan 6 voet, kunt u over het busje liggen.

Deze lay-out is een eenvoudige all-round artiest, maar de grootste kracht is alle opslagruimte onder het platform met vast bed. We houden vier instrumenten, rugzakuitrusting, trainingsapparatuur, gereedschap, een reserve zonnepaneel, extra water, boeken en onze AGM-batterijen onder de onze. Er is veel ruimte!

Het nadeel is dat de ruimte die door het bed wordt ingenomen geen functionele hangout-ruimte is als je busje in de dagmodus staat, dus over het algemeen krap. Maar als u veel grotere items wilt opslaan, is een vast platform aan de achterkant waarschijnlijk uw beste keuze.

In de lengte bedindelingen

Side-Bed-Van-Layout

Deze indelingen hebben meestal een bed in de lengte dat overdag als een bank fungeert en 's nachts in een breder bed wordt uitgetrokken. Het midden van het busje is van voren naar achteren open, met het bed en opbergruimte aan de ene kant en het keukenblok aan de andere kant.

Dit type lay-out is geweldig voor organisatie en gemakkelijke toegang tot je spullen. Je kunt aan beide kanten planken en kasten hebben en meer spullen onder je bed opbergen. Een nadeel is dat de centrale 'gang' deze indeling krap en ingesloten kan doen aanvoelen.

Converteerbare Dinette-indelingen

Rear-Dinette-Van-Layout

Deze lay-out combineert het beste van de eerste twee plattegronden. De achterkant van het busje functioneert overdag als een eetgedeelte met ruime tafel en wordt 's nachts omgezet in een bed. Sommige bestelwagenbouwers zetten de dinette op een verhoogd platform met opbergruimte eronder.

Dit type lay-out biedt tonnen opslagruimte (hoewel niet zoveel als vaste platformlay-outs) en eenvoudige organisatie. Het converteerbare bedontwerp betekent ook dat de hele bestelwagen overdag bruikbare hangplek is - er is geen "dode" ruimte.

Het nadeel is dat het een proces zou kunnen zijn om je busje elke nacht in "bedmodus" te zetten. Het heeft ook niet zoveel opslagruimte als vaste platformlay-outs, wat een probleem kan zijn als je omvangrijke items zoals fietsen, surfplanken of instrumenten hebt.

Keuken achter de cabine-indelingen

Kitchen-behind-Cab-Van-Layout

Veel doe-het-zelf campers hebben keukenunits die zich direct achter de cabine bevinden, waardoor deze wordt afgesloten van de rest van het busje. Deze indelingen bieden meer privacy en sluwheid, vooral als u de cabine volledig afmaakt en wat ruimte achterin het busje opent. Deze indeling kan worden gecombineerd met een bed in de lengte, een vast bed of een converteerbaar dinette-bed. U kunt ook uw propaan- en wateraansluitingen bij de deur plaatsen, waardoor het bijvullen eenvoudiger wordt.

We zijn persoonlijk niet de grootste fans van deze lay-out - we houden van de mogelijkheid om vanuit de woonkamer naar de cabine te gaan zonder het busje te verlaten. Maar het zorgt voor veel creativiteit met de rest van uw plattegrond en heeft veel stealth camping voordelen.

Waar de keuken zetten?

Je kunt deze indelingen gemakkelijk van links naar rechts of van voren naar achteren omdraaien en toch een functioneel busje maken. Dus waar is de beste plek om je keuken te plaatsen? Moet het aan de passagierszijde of de bestuurderszijde gaan? Achter de cabine of achterin?

Het hangt allemaal af van waar u het meest om geeft. Als u uw keuken bij de zijdeur plaatst, kunt u uw water- en propaantanks eenvoudiger bijvullen. Als u hem achter de bestuurdersstoel plaatst, creëert u een prettig, open gevoel in uw busje. Direct achter de cabine maakt uw busje meer privé, terwijl helemaal achterin een andere wending is aan de meeste buslay-outs die er zijn. Sommige vanlifers hebben zelfs keukens die op laden uit de kofferbak trekken om buiten te koken.

Bronnen en meer Voorbeeldlay-outs

Uw lay-out ontwerpen en testen

Dus je hebt tonnen ideeën voor je busje die in je hoofd rondzwemt. Hoe maak je ze werkelijkheid?

De eerste stap is om uw ideeën uit te werken. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een blok ruitjespapier , een mechanisch potlood en een liniaal . Hiermee kunt u snel lay-outconcepten schetsen, zien hoe alles past (of niet past) en mogelijke problemen oplossen. Zorg ervoor dat u uw lay-outs op schaal tekent - bijvoorbeeld één inch = één voet.

Nadat je een basislay-out hebt gekozen, is het tijd om het in je busje te testen. We blokkeerden onze lay-out op de vloer van ons busje met schilderstape. Sommige vanlifers maken zelfs schaalmodellen van sloophout en karton. Als je de extra tijd hebt, helpt dit je echt om problemen op te lossen voordat je begint met bouwen.

Planning van uw lay-out met SketchUp

Computergebaseerde lay-outhulpmiddelen zoals SketchUp zijn een andere optie voor het plannen van uw bestelwagenbouw. SketchUp is een gratis 3D-ontwerptool die u echt kan helpen om het interieur van uw bestelwagen te visualiseren. Het heeft een beetje een leercurve, maar er zijn een aantal geweldige tutorials over hoe je SketchUp kunt gebruiken om je busje te ontwerpen .

TERUG NAAR INHOUD

Heb je een badkamer nodig?

TERUG NAAR INHOUD

Een badkameropstelling is iets dat je in eerste instantie misschien nodig denkt te hebben, maar er zijn veel afwegingen die naar onze mening het installeren van een badkamer gewoon niet de moeite waard maken:

 • Badkamers nemen veel ruimte in beslag - wat in een busje al duur is.
 • Er is een potentieel risico op onaangename geuren die uw woonruimte inhalen.
 • Je zult op de een of andere manier te maken krijgen met het dumpen van je afval.
 • Er zijn zoveel gemakkelijk toegankelijke plekken om naar de badkamer te gaan, dat het niet nodig is om er een in je busje te hebben.

Dus hoe en waar ga je naar de badkamer op de weg?

Onze keuze: openbare toiletten en / of een kakschep

Het idee om geen eigen badkamer in de buurt te hebben, kan ongelooflijk intimiderend zijn, maar we hebben ontdekt dat dit eigenlijk een van de gemakkelijkste onderdelen van vanlife is. Openbare toiletten zijn er in heel Noord-Amerika en we hebben nog nooit een badkamer gehad toen we er een nodig hadden. Benzinestations, truckstops, Walmarts, McDonald's - noem maar op, we hebben daar wat zaken gedaan.

Hoe zit het met het kamperen? Welnu, de meeste campings (waaronder veel gratis National Forest- en BLM-campings) hebben een soort badkamersituatie. Als er geen echte stromend waterbadkamer is, vindt u meestal puttoiletten (ook wel kluistoiletten genoemd), die in feite veel leukere / schonere permanente porta-potjes zijn. We raden ook aan om een goede kakschep te halen voor die keren dat je in een wildernisgebied zonder badkamers kampeert.

Maar wat als je nu echt, echt, echt moet gaan en je niet zomaar naar buiten kunt stappen? Dit is waar een plasfles voor noodgevallen handig is. Hiervoor bewaren we een oude Nalgene-waterfles in het busje. Het heeft veel volume en is morsbestendig. Zorg ervoor dat je het niet gebruikt om te drinken!

Als u er echt een wilt: badkamerinstallaties en draagbare toiletten

Als je een hekel hebt aan het idee om geen eigen badkamer te hebben en je geeft geen ruimte, dan is het heel goed mogelijk om een ​​toilet in je bus te plaatsen.

Het installeren van een volledig RV toilet en vuilwatertank is over het algemeen te duur en complex voor de typische bestelwagenbouw, maar er zijn enkele draagbare opties:

 • Porta-Potty: Camco 5.3 Gallon draagbaar toilet . Dit kleine toilet heeft een spoeltank en een aparte opslagtank voor uw afval. Geuren worden gecontroleerd met behulp van chemicaliën, net als in een porta-potje. Dit soort toiletten zijn relatief goedkoop, maar vergeet niet dat je je afval op de een of andere manier moet dumpen.
 • Composteertoilet: Nature's Head droog composteertoilet . Veel duurder maar ook aangenamer en milieuvriendelijker. Laat uw lading vallen en voeg wat turfmos / zaagsel toe en uw toilet breekt uw kak op natuurlijke wijze af tot compost. Als het Nature's Head toilet buiten je prijsklasse valt, kun je ook proberen je eigen composttoilet te maken .
 • Budgettoilet : Luggable Loo . Met de Luggable Loo van Reliance Products kun je van elke emmer van 5 gallon een draagbaar toilet voor je busje maken. Zorg ervoor dat je je emmer belegt met een vuilniszak of toiletafvalzak. Zodra je je "doodie" hebt gedaan, knoop je de zak vast en gooi je hem in de prullenbak. Reliance verkoopt ook deodorant-chemicaliën die het gemakkelijker maken om met je nieuwe huisgenoot te leven

Nogmaals, we denken echt dat het niet nodig is om een ​​toilet in je busje te hebben - er zijn overal badkamers en er zijn betere manieren om de ruimte te gebruiken. Maar als u meer informatie wilt over het plaatsen van een toilet in uw busje, is deze pagina van Build a Green RV een uitstekende bron.

Douche opties

Een deel van de realiteit van het leven in een busje is dat je waarschijnlijk niet elke dag kunt douchen. Voor sommigen is dit gemakkelijker dan voor anderen.

We hebben onderweg mensen ontmoet die er een hekel aan hebben meer dan een paar dagen zonder douche te gaan, dus hebben ze uitgebreide douche-opstellingen voor hun busjes gebouwd of gekocht. En er zijn anderen (zoals wij) die het prima vinden om een ​​week of twee zonder douche te gaan.

Wat uw douchevoorkeuren ook zijn, er zijn tal van opties om onderweg te douchen, van draagbare systemen die u kunt meenemen tot goedkope openbare douches. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Douche in een sportschool. Voor $ 20 per maand hebben jij en een gast toegang tot elke Planet Fitness-locatie , en met meer dan 1.400 clubs in Noord-Amerika ben je nooit ver weg van een douche. Veel andere sportscholen en YMCA's bieden ook gratis proeflidmaatschappen als er geen Planet Fitness in de buurt is.
 • Staatsparken / ontwikkelde campings. Zo nu en dan is het leuk om in een staatspark of een andere ontwikkelde camping te verblijven - en een grote reden waarom is dat ze douches hebben (en soms ook was). Dit is wat we het vaakst hebben gedaan als we onderweg een douche nodig hebben. Many state parks also have small day use fees if you don't want to actually camp there.
 • Truck Stops. Sometimes you might end up spending the night at a truck stop, and most of them have shower facilities you can use. They tend to be a bit pricey - something like $10 or more - but if you really need a shower this is definitely an option.
 • Solar Shower. For easy, inexpensive showering in wilderness locations, nothing beats a good solar shower . This is basically a bag of water that you leave out in the sun until it heats up, then hang it from a high place and shower using the attached nozzle. 5-gallon solar showers should get you about 5 minutes of good water flow. There are also pricier but more convenient pump-operated solar showers that you can buy.
 • Electric Portable Shower. Electric showers like the Big Kahuna Portable Shower feature a 12V submersible water pump and a holding tank that let you shower anywhere - just fill up the tank and turn it on. However, if you want a hot shower you'll need to preheat the water somehow.
 • Buy (or Build) a Road Shower. Essentially a black water-filled tube with a spray nozzle that you mount on your roof racks, a road shower is a solar shower on steroids. You can buy a ready-made one , or build your own out of PVC pipe .
 • Portable Tankless Water Heater. If you're serious about your showers, then look into getting a portable tankless water heater . These run off of propane to deliver on-demand hot water, and you can even pair this with a pump to pull water from a nearby water source.
 • Desperation Move: Baby Wipe Shower. Sometimes a real shower just isn't available. In those situations, cleaning yourself with baby wipes will do in a pinch.

BACK TO CONTENTS

Solar and Electrical

BACK TO CONTENTS