border=0

Epische gids voor doe-het-zelf bouwen van elektrische apparaten: een campersysteem voor zonne-energie installeren

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Epische gids voor doe-het-zelf bouwen van elektrische apparaten: een campersysteem voor zonne-energie op campers installeren

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Stuur me epische bouwgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische bouwgidsen en kickass-tips van Vanlife

Toen we voor het eerst begonnen te denken aan ons vanlife elektrische systeem en de aanschaf van onze componenten, hadden we veel vragen. We hebben online onderzoek gedaan, andere bestelblogs en forumberichten gelezen en YouTube-video's bekeken. Sommigen waren zeer behulpzaam, maar velen lieten ons achter met een werveling van nog meer vragen.

Welke meterbedrading hebben we nodig? Hoe kunnen we alles aan het busje aarden? Wat hebben we precies nodig om te gronden? Wat voor soort lont moeten we krijgen? Hebben we hier een lont nodig? Hebben we daar een schakelaar nodig? Hoe krimpen we de batterijkabel? Waar halen we al dit spul zelfs?

We leerden veel over circuits en elektrische systemen, maar we werden ook overweldigd door alle nieuwe kennis die vanuit alle richtingen op ons afkwam. Elektrisch is zo'n essentieel onderdeel van elke bestelwagenbouw en we wilden het goed doen.

We ver>

Dit bericht is een poging om een ​​dergelijke bron te maken.

We gaan precies na wat we hebben gekocht, precies hoe we alles hebben verbonden, en we hebben zelfs foto's en diagrammen (yay)!

Voor degenen onder u die geïnteresseerd zijn in verder lezen, hebben we ook links naar blogposts en andere bronnen die ons onderweg hebben geholpen.

We willen dat dit bericht zo nauwkeurig en nuttig mogelijk is, dus als we iets fout doen of als je wilt dat we iets ophelderen, laat het ons dan weten in de reacties!

Verplichte disclaimer: dit bericht beschrijft wat we met ons eigen systeem hebben gedaan op basis van ons eigen onderzoek, en we hopen dat u het nuttig zult vinden. Dat gezegd hebbende, we zijn GEEN ELEKTRICIEN. Werken met elektriciteit in welke vorm dan ook kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot elektrische schokken (of zelfs een explosie als je het echt verpest). Het is altijd een goed idee om de handleidingen van al uw componenten te lezen en een bevoegd elektricien te raadplegen voordat u elektrische werkzaamheden uitvoert.

Mega Lijst met alles wat we in onze elektrische installatie hebben gebruikt

Hoofd onderdelen

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
1 Renogy 400-watt MPPT Solar Kit Controleer prijs
2 VMAX 155-Ah AGM-batterij Controleer prijs
1 Xantrex PROwatt SW 100 Watt omvormer Controleer prijs
1 Xantrex PROwatt SW externe schakelaar Controleer prijs
1 MICTUNING Zekeringkast met 10 circuits Controleer prijs
1 Blue Sea Systems Common BusBar Controleer prijs

Lichten, dimmers en stopcontacten

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
2 Acegoo RV LED plafondlamp 4-pack Controleer prijs
2 12 Volt DC LED dimmer schakelaar Controleer prijs
5 BANDC 12V aanstekeruitgang Controleer prijs

Bedrading en connectoren

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
Camco Marine-batterijkabel (2 4 AWG, verschillende lengtes) Controleer prijs
2 18 AWG rood / zwart strengdraad (40ft) Controleer prijs
1 Ancor Marine Grade 14 AWG-draad, rood (100 ft) Controleer prijs
1 Ancor Marine Grade 14 AWG-draad, zwart (100 ft) Controleer prijs
1 16-14 ringterminals (100-pack) Controleer prijs
1 16-14 Vrouwelijke snelkoppelingen (110-pack) Controleer prijs
1 Assortiment kit draadspiraalconnectoren Controleer prijs
1 Gardner Bender 14-8 AWG kabelsplitset Controleer prijs

Zekeringen en scheidingsschakelaars

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
2 Renogy 30A ANL zekeringhouder met zekering Controleer prijs
1 100 Amp ANL-zekeringen, 2-pack Controleer prijs
1 8 AWG Maxi-zekeringhouder Controleer prijs
1 40 Amp Maxi-zekeringen Controleer prijs
1 Geassorteerde meszekeringen, 100-pack Controleer prijs
2 BEP Aan / Uit-schakelaar batterij Controleer prijs

Essentiële hulpmiddelen

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
1 Multitool van Irwin Electrician Controleer prijs
1 Klein ratelschroevendraaier Controleer prijs
1 Black Decker 20V accuboormachine Controleer prijs
1 Renogy MC4-montagetool Controleer prijs
1 Elektrische tape Controleer prijs

Update onderweg: waarom u een slimme batterijisolator nodig hebt

Er is nog een component waarvan we hebben ontdekt dat deze onmisbaar is om onderweg te hebben: een slimme batterijisolator .

Oorspronkelijk hadden we de Keyline Chargers 140-Amp Smart Isolator en deze werkte perfect. Sindsdien zijn we overgeschakeld naar de Wirthco Battery Doctor 125A / 150A Battery Isolator vanwege de startfunctie.

Met een slimme batterij-isolator kunt u tijdens het rijden uw hulpbatterijen opladen via de dynamo van uw voertuig. Dit is een geweldige aanvulling op zonnepanelen, vooral als je tijd doorbrengt in bewolkte of zwaar beboste omgevingen waar je niet zoveel zon krijgt.

Budgetnota:

Als u slechts een paar honderd dollar te besteden hebt aan uw elektrische systeem , raden we aan om te beginnen met een goede batterij, een slimme isolator en een omvormer . Je kunt altijd later zonne-energie toevoegen.

Bekijk dit gedetailleerde bericht voor meer informatie over batterij-isolatoren, wat voor soort te krijgen en hoe er een te installeren.

Wat doet al deze dingen?

Dat is een behoorlijk intense lijst. Maar maak je geen zorgen, het is echt niet zo ingewikkeld. Laten we het vanuit vogelperspectief afbreken.

De zon
Het begint allemaal met de zon. De zon geeft ons niet alleen leven, maar straalt ook voortdurend energie naar ons hier op aarde. Met behulp van wetenschap kunnen we deze energie omzetten in elektriciteit om vanlife te voeden!

Zonnepanelen
Zonnepanelen absorberen licht van de zon, zetten het om in elektriciteit en sturen het door naar de laadregelaar.

Laadregelaar
De laadregelaar regelt de stroom van de zonnepanelen en gebruikt deze om uw batterijen op te laden.

batterijen
De batterijen die we gebruiken, slaan elektriciteit op bij 12 Volt DC (gelijkstroom), die uw verlichting, uitlaatventilator, koelkast , USB / sigarettenaanstekeruitgangen en al het andere dat op DC werkt kan voeden. In ons systeem wordt de elektriciteit van de batterijen teruggevoerd naar de laadregelaar, die deze vervolgens naar buiten verdeelt.

inverter
Als u iets wilt voeden zoals een computer of andere complexe elektronica waarvoor een drieledig stopcontact nodig is, hebt u ook een omvormer nodig die 12 volt DC omzet in 110 volt wisselstroom (wisselstroom). Dit wordt rechtstreeks op de batterij aangesloten.

Dat is eigenlijk wat er gebeurt in een elektrisch systeem van 12 volt zonne-energie. Al het andere verbindt alleen de punten.

Hoeveel elektriciteit heeft u nodig?

Het is een goed idee om na te denken over hoeveel elektriciteit u zult gebruiken wanneer u beslist hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en hoe groot uw batterijen moeten zijn. Dit kan een beetje ingewikkeld worden, vooral omdat er veel is dat je gewoon niet weet over je gebruik als je nog nooit in een busje hebt gewoond.

Maar als u er zeker van wilt zijn dat u voldoende elektriciteit heeft om aan uw dagelijkse verbruik te voldoen, terwijl u ook niet meer betaalt dan u nodig hebt, dan is het het beste om uw systeem te dimensioneren.

Hoe uw systeem te dimensioneren

Bereken eerst het aantal watt elektriciteit dat u gebruikt en vermenigvuldig het met het aantal uren dat u die elektriciteit gebruikt om erachter te komen hoeveel wattuur (Wh) elektriciteit u gebruikt.

Watts x uur = Wh

Dus als je lampen 5 watt verbruiken en je hebt ze elke dag 5 uur aan, is hun stroomverbruik 25 Wh per dag.

Laten we in dit voorbeeld doen alsof al uw elektrische componenten elke dag 1200 Wh gebruiken.

De batterijcapaciteit wordt gemeten in ampère-uren (ah), dus om erachter te komen hoe groot uw batterij moet zijn, converteert u de 1200 Wh aan stroomverbruik in ah door te delen door de systeemspanning (12V).

1200 Wh / 12V = 100ah.

Als je die berekening hebt uitgevoerd en denkt dat je een 100ah-batterij nodig hebt, nou ... dan heb je het mis.

Kijk, je wilt je batterij nooit helemaal leegmaken .

Als uw batterij onder ongeveer 50% daalt, loopt u het risico de levensduur te verkorten en / of te beschadigen, dus in dit voorbeeld zou u minimaal een 200ah-batterij nodig hebben om 100ah aan stroomverbruik per dag op te nemen.

U moet vervolgens uitzoeken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw batterijen elke dag volledig op te laden.

Zonnepanelen zijn in watt, dus we zullen opnieuw onze 1200 watt stroomverbruik gebruiken. Laten we dat delen door de gemiddelde hoeveelheid volledig zonlicht per dag (bijvoorbeeld 5 uur) om de grootte van ons zonnepaneel te krijgen.

1200 Wh / 5 uur = 240 watt. Dus in theorie zou een 240-watt zonnepaneel je batterij elke dag volledig moeten opladen en je stroomverbruik moeten ondersteunen.

Behalve dat het nooit zo werkt. Er is schaduw en wolken, en minder zon in de winter, en dagen waarop je meer stroom verbruikt dan anderen. Zoiets als drie panelen van 100 watt zou een veel veiligere gok zijn.

Vuistregels voor systeemgrootte

Om ervoor te zorgen dat u uw batterijen niet teveel ontlaadt, moet uw batterijcapaciteit ten minste twee keer uw stroomverbruik zijn. Dus als u 100ah per dag verbruikt, moet u minimaal 200ah aan batterijcapaciteit hebben. Meer is beter.

Volgens deze geweldige pagina zijn hier enkele richtlijnen over wat voor soort gebruik je kunt verwachten:

  • 6ah = ultra conservatief gebruik
  • 35ah = bescheiden gebruik
  • 120ah = leven zoals jij op het rooster

Een goede vuistregel is om het vermogen van uw zonnepaneel af te stemmen op de Ah-capaciteit van uw batterij. U wilt dus minimaal 200 watt zonnepanelen voor een accucapaciteit van 200 Ah.

Op budget gebaseerde systeemgrootte

Het op de juiste manier aanpassen van je systeem kan een uitdaging zijn, vooral als je nog nooit in een busje hebt gewoond. Er is gewoon veel dat u niet weet over uw gebruik in de echte wereld, en veel dat u niet kunt voorzien voordat u op pad gaat.

Een andere methode is het budgetgebaseerd benaderen van uw elektrische systeem en zo nodig capaciteit toevoegen.

Als je een budget hebt voor barebones, heb je geen enorme, dure zonne-installatie nodig. Maar als u het zich kunt veroorloven, zal het hebben van een groot systeem uw leven gemakkelijker maken en betekent het minder compromissen in uw elektrisch gebruik.

Dit zijn de be>

Barebones Budget

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
1 Batterij Doctor Smart Batterij Isolator Controleer prijs
1 VMAX 125Ah Solar AGM-batterij Controleer prijs
1 Xantrex PROwatt SW 600-watt omvormer Controleer prijs

Als u een krap budget hebt, moet u beginnen met een goede omvormer , een batterij en een batterijisolator om te voorzien in zeer elementaire elektrische behoeften (telefoons / computers opladen, sommige lampjes). Je kunt later altijd zonnemogelijkheden toevoegen als dat nodig is.

Midrange Budget

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
1 Renogy Solar Kit 200 watt Controleer prijs
2 VMAX 125Ah Solar AGM-batterijen Controleer prijs
1 Xantrex PROwatt SW 1000-watt omvormer Controleer prijs
1 Keyline-laders Slimme batterij-isolator Controleer prijs

Met deze midrange-opstelling begint u meteen goed, met meer batterijcapaciteit en 200 watt zonne-energie. Deze setup is volledig uitbreidbaar, zodat u later meer panelen kunt toevoegen als dat nodig is.

Hoger budget

Beeld Aantal. bestanddeel Prijs
1 Renogy 400-watt zonnekit Controleer prijs
2 VMAX 155Ah Solar AGM-batterijen Controleer prijs
1 Xantrex PROwatt SW 1000-watt omvormer Controleer prijs
1 Keyline-laders Slimme batterij-isolator Controleer prijs

Als uw budget dit toelaat, zou een systeem van deze omvang de meeste elektrische behoeften moeten dekken (tenzij u probeert een wisselstroom- of elektrische verwarming te gebruiken). Meer dan 300 Ah batterijcapaciteit, een slimme isolator en 400 watt zonne-energie zorgen ervoor dat u zich nooit meer zorgen hoeft te maken om aan te sluiten!

Zonnepanelen en batterijen kiezen

Wat we gingen doen: 400-watt Renogy Starter Kit met MPPT-laadregelaar en twee VMAX 155ah AGM-batterijen

Omdat we niet genoeg wisten over wat onze elektriciteitsbehoeften zouden zijn, hadden we het moeilijk om de exacte grootte te berekenen die ons systeem moest hebben. Van het bekijken van YouTube-video's en het lezen van blogs, het leek erop dat veel vandwellers nauwelijks >

We kochten Renogy's 400-watt startpakket met de 40A MPPT-laadregelaar en combineerden deze met twee VMAX 155ah-batterijen (voor 310ah aan totale capaciteit). We konden slechts drie van de panelen op het dak van ons busje plaatsen, maar we hebben de vierde onder het bed opgeborgen.

We hebben een uitklapbaar PVC-frame gebouwd voor dit "extra" paneel, zodat we het kunnen ondersteunen en aansluiten wanneer dat nodig is. Hierdoor kunnen we op echt warme dagen in de schaduw parkeren en toch onze batterijen opladen vanuit de zon.

Is ons systeem te groot? Wij denken van niet.

Met zoveel zonne-energie kunnen we 100% off-grid zijn en hoeven we ons zelden zorgen te maken over ons stroomverbruik. We hebben mensen onderweg ontmoet met kleinere systemen die zich regelmatig zorgen maken of ze voldoende sap hebben om hun koelkast draaiende te houden.

En zelfs met een systeem dat zo groot is, hebben we in bepaalde scenario's weinig sap. Als we ons gedurende meer dan vijf dagen in bewolkte klimaten of zwaar beboste gebieden (of beide) bevinden, en als we op één plek blijven en niet veel rijden, beginnen onze batterijen de 12.0V-12.2 te halen V-bereik in de ochtend. Maar vanwege onze systeemgrootte kunnen we >

Kun jij met minder rondkomen? Absoluut.

Als je weinig geld hebt, is Renogy's 200-watt kit in combinatie met een slimme batterij-isolator een geweldige plek om te beginnen. U kunt later altijd meer panelen toevoegen.

Waar je ook mee gaat, we raden aan om een ​​MPPT-laadregelaar te kopen in plaats van een PWM-controller. MPPT-controllers kunnen een hoger rendement uit uw zonnepanelen halen. Ze zijn vermoedelijk tot 25-30% efficiënter dan PWM-controllers. MPPT-controllers zijn van tevoren duurder, maar hiermee kunt u uw systeem veel verder uitbreiden.

(Heel, Heel, Heel) Basiscircuits: wat u moet weten

Te diep ingaan op basiselektronica valt buiten het bestek van deze post, maar het helpt zeker om te visualiseren hoe een eenvoudig circuit eruitziet bij het ontwerpen van uw systeem.

Hier is een diagram van een zeer eenvoudig DC-circuit:

Het sluiten van de schakelaar voltooit het circuit en laat elektriciteit stromen tussen de batterij en de lichten. Een veel gebruikte analogie die hier wordt gebruikt, is die van een waterpijp. Als de buis breekt, kan er geen water stromen.

Een lont is een opzettelijk zwak punt in een circuit. Het is er voor de veiligheid. Als er te veel stroom door het circuit stroomt, zal de zekering "doorbranden" en het circuit breken.

'Aarding' in elektrische buswagen is een verbinding met het chassis van het voertuig. In onze installatie hebben we de batterij en de omvormer geaard.

Voor meer informatie over hoe elektrische systemen werken in de context van een busje, raden we u ten zeerste aan om het ebook van Van Dog Traveler te bekijken . Het zit boordevol gedetailleerde informatie over elektrische (en andere aspecten van een busje bouwen).

Ons systeem ontwerpen (met een geweldig bedradingsschema!)

Bij het ontwerpen van ons systeem leunden we zwaar op bedradingsschema's die we op internet hebben gevonden, met name die in dit bericht van Van Dog Traveler (zijn e-boek heeft nog meer gedetailleerde diagrammen. Serieus, begrijp het).

Maar alle diagrammen die we vonden, gaven ons veel gedeeltelijke informatie of waren slechts halfweg van toepassing op ons systeem en leidden tot enige verwarring van onze kant.

Na al ons onderzoek konden we geen allesomvattend diagram vinden dat ons precies liet zien hoe alles in ons systeem in elkaar past. Dus hebben we er een gemaakt.

We raden ten zeerste aan om uw systeem te diagrammen, zodat u precies weet hoe alles moet worden verbonden. Als je het gewoon tekent, kun je er echt over nadenken en het recht in je hoofd krijgen.

Ervoor zorgen dat u de juiste maat draden en zekeringen heeft

Dit kan een beetje verwarrend zijn als je nog niet bekend bent met elektrisch werk. Maar het is be>

Hieronder beschrijven we precies hoe u de draadmaten kunt berekenen die u nodig hebt en geven we u enkele tips voor het selecteren van de juiste zekeringen voor uw circuits.

De juiste draadmaten kiezen

Het kiezen van de juiste draadmaten is een be>

Opmerking: in de Verenigde Staten wordt de draadmaat gemeten in American Wire Gauge (of AWG). AWG-meters kunnen verschillen van draadmeters die in andere landen worden gebruikt. Omdat we in de VS zijn, hebben we draadmaten in AWG gebruikt voor onze elektrische installatie.

De draadgrootte die u kiest, moet zijn gebaseerd op de hoeveelheid stroom die door de draad gaat en de lengte van de draadloop . U wilt een draadmaat gebruiken die dik genoeg is om veilig de elektrische stroom te verwerken zonder te veel spanningsval te ervaren.

Hoe kom je erachter wat de maximale stroom is die door je draden gaat?

Uw lampen, apparaten en andere elektronica moeten hun maximale stroom beschikbaar hebben in hun technische specificaties.

Voor DC-apparaten moet dit worden vermeld in ampères (max. Stroomsterkte). Als uw specificaties om welke reden dan ook dit in watt vermelden, deel dat aantal dan door de systeemspanning (dus deel het door 12 voor een 12V DC-systeem).

Hoe kom je erachter hoe >

Eerst moet u de afstand meten die de bedrading gaat afleggen. Verdubbel het dan.

Wat?! Verdubbelen? JEP. Bij het berekenen van de draadmaat voor DC-systemen, verwijst de draadlengte naar de totale lengte van zowel de positieve als de negatieve draad.

Dus als u een stopcontact bedraadt dat zich op 5 voet van uw zekeringkast bevindt, is uw draadlengte eigenlijk 10 voet - 5 voor de positieve draad en nog eens 5 voor de negatieve draad om het circuit te voltooien.

Oké, dus nu ik mijn maximale stroom en draadlengte ken, hoe kom ik erachter welke draadmaat ik nodig heb?

Blue Sea Systems heeft een geweldige "Circuit Wizard" -calculator op hun website die u kan helpen de juiste draadmaat te bepalen voor wat u nodig hebt.

Voer eenvoudig de systeemspanning, de maximale stroom en de totale draadlengte in. De calculator spuugt de aanbevolen draadmeter voor u uit:

Blue Sea Systems Circuit Wizard draadmaatcalculator

We hebben ook deze handige automotive draadgroottecalculator van Wire Barn gevonden die je meer details laat zien over welke meters wel of niet zullen werken, evenals andere stukjes informatie zoals spanningsval voor elk.

Hier is een voorbeeld van onze Acegoo 12V LED-verlichting :

We hebben een 12V elektrisch systeem, dus we zullen dat gebruiken als onze systeemspanning.

Systeemspanning = 12V

Volgens de technische specificaties van onze Acegoo 12V LED-inbouwlampen hebben ze een maximale stroomsterkte van 3 W per licht. Om dat om te zetten in stroomsterkte delen we door het systeemvolume (3W / 12V = 0,25A).

Elk licht is afzonderlijk op de schakelaar aangesloten, dus we hebben een draad nodig die 0,25 A stroom aankan.

Max stroom = 0,25 A

We waren van plan om elk licht niet meer dan 6-10 voet van de schakelaar te installeren (we gaan ervan uit dat 10 voet aan de veilige kant is). Om onze totale draadlengte te krijgen, zullen we meerdere 10 voet bij 2 vermenigvuldigen om zowel de positieve als negatieve draad te verklaren.

Draadlengte = 20 voet

Als u al deze nummers op de Circuit Wizard aansluit , wordt een aanbevolen draaddikte van 22 AWG weergegeven. (We gebruikten uiteindelijk 18 AWG om extra veilig te zijn).

Maar dat is niet alles. We moeten ook de dimmer naar de zekeringkast leiden. Omdat we sic LED-lampen hebben die zijn aangesloten op één dimmer, moeten we de lichtstroom vermenigvuldigen met 6 om onze maximale stroom te krijgen:

Max stroom = 1.5A

De afstand tussen de dimmer en de ontstekingskast is ongeveer 4 voet. Verdubbel dat om de totale draadlengte te krijgen:

Draadlengte = 8 voet

Het aansluiten van deze nummers op de Circuit Wizard geeft ons een aanbevolen draaddikte van 18 AWG. (Uiteindelijk hebben we hier 14 AWG gebruikt, opnieuw voor de veiligheid, en dus konden we dezelfde bedrading gebruiken voor onze dimmers en stopcontacten).

U wilt dezelfde berekening uitvoeren om de juiste draadmaten voor al uw componenten te krijgen. Over het algemeen zal de bedrading voor zaken als verlichting, stopcontacten, ventilator, koelkast en andere DC-componenten waarschijnlijk tussen 12 AWG en 18 AWG liggen.

U hebt veel dikkere bedrading nodig voor uw batterijen, omvormer en aardkabels. Nogmaals, u wilt dit zelf berekenen op basis van de maximale stroom-, lengte- en fabrikantaanbevelingen. We gebruikten meestal 4 AWG-batterijkabel voor de batterijen, en dikkere 2 AWG-kabel voor de omvormer en aardverbindingen.

De juiste zekeringen kiezen

Het kiezen van de juiste zekeringen voor uw circuits is erg be>

Voor uw elektrische belastingen (verlichting, stopcontacten, ventilator, koelkast, enz.), Raden wij aan om alles in een zekeringenkast voor auto's te bedraden en een aantal zekeringen op te pakken.

Kies in het algemeen zekeringen die boven de maximale stroom van uw circuitbelasting liggen, maar onder de stroomsterkte van uw bedrading.

Terugkerend naar ons voorbeeld van LED-licht - de totale maximale stroom van ons lichtcircuit is 1,5A. Dus hebben we dit circuit samengevoegd met een 2A-zekering . Dit is boven de maximale stroom van onze lichten, maar ruim onder de stroomsterkte van de 14 AWG-bedrading die we hebben gebruikt.

Voor grotere items zoals uw batterijen en omvormer wilt u een ander type zekering gebruiken. We gebruikten ANL-zekeringhouders met de juiste zekeringen voor onze batterijen en omvormer, en een inline Maxi-zekeringhouder om onze zonnepanelen te fuseren.

Zorg ervoor dat u de handleidingen van uw laadregelaar, omvormer en batterijen voor zonne-energie door de fabrikant aanbevolen zekeringformaten raadpleegt.

Draden knippen en krimpen