border=0

Vanlife schimmelpreventie en het opnieuw doen van onze vloer: tips en lessen

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Vanlife schimmelpreventie en het opnieuw doen van onze vloer: tips en lessen

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Het is de ergste nachtmerrie van elke vanlifer . Er is ergens een lek en een goede regenbui zorgt voor een gestage druppel water die op het eerste gezicht misschien geen probleem lijkt. Maar dat water loopt uit in een donkere, ongeventileerde hoek van je busje, en voor je het weet heb je een schimmelprobleem.

Dit is precies wat ons recentelijk is overkomen. Sinds de eerste dag hebben we problemen gehad met onze verouderde rubberen deurafdichtingen - overmatig windgeruis aan de voorkant en waterlekkage aan de achterkant. Elke keer als het regende, druppelde een straaltje water >

Maar na een jaar onderweg was de schade al aangericht. Op een ochtend waren we de koffer aan het herschikken toen we een paar witte dons opmerkt tussen de vloerplanken. Gietvorm!

Door de lekkende deurafdichtingen was water in de ondervloer gedrenkt en begon er schimmel te groeien. We begonnen onze laminaatvloer beetje bij beetje op te pellen en onthulden een stof van witte en groenachtige schimmel die >

We vonden ook een kleine schimmel op de ondervloer onder onze kitchenette - totdat ons doel verbeterde, morsten we regelmatig water onder ons terwijl we onze watertank vulden.

Omdat we niet wilden omgaan met een met schimmel aangetaste leefruimte, besloten we alles uit te trekken en onze vloer volledig opnieuw te doen. In het proces hebben we een paar extra stappen gezet om ervoor te zorgen dat schimmel nooit meer een probleem zal zijn.

Hier is alles wat we hebben geleerd over schimmelpreventie in een bestelwagen, de stappen die we hebben gezet in onze nieuwe vloerinstallatie en wat u kunt doen om te voorkomen dat schimmel vasthoudt in uw bestelwagenbouw.

Vanlife schimmelpreventie 101

Het idee om schimmel ergens in je busje te laten groeien zonder dat je het weet is zeker zorgelijk. Maar als u een paar eenvoudige preventieve maatregelen neemt, kunt u een heel eind komen in het stoppen van de ergste schimmelproblemen voordat ze beginnen.

Zorg ervoor dat uw busje goed is afgesloten

Lekken zijn slecht nieuws, en niet alleen vanwege de ergernis van water dat op u en uw bezittingen druppelt. Bij elk lek bestaat het gevaar dat vocht zich ergens ophoopt, wat een grote oorzaak van schimmel is.

Vocht + Organisch materiaal + Gebrek aan ventilatie = Schimmel

Dit is precies wat het grootste deel van onze schimmelproblemen veroorzaakte - lekkende achterdeurafdichtingen. Als we dit hadden aangepakt zodra we het merkten in plaats van bijna een jaar te wachten, hadden we misschien het ergste van onze schimmel vermeden.

Controleer uw deurafdichtingen op lekkage. Zorg ervoor dat u voldoende afdichtmiddel gebruikt over alle gaten die u in uw dak boort voor het monteren van zonnepanelen of het installeren van een ventilator. Los eventuele problemen op.

Maak van goede ventilatie een prioriteit

Schimmel doet het het beste in donkere, slecht geventileerde ruimtes. Als u te veel vocht en condens in uw bestelwagen laat verzamelen, creëert u een uitstekende omgeving voor schimmelsporen om vast te houden en te gedijen.

Het be>een goede dakventilator installeren . Ventilatoren zuigen vochtige lucht aan en voeren frisse lucht in, waardoor een luchtstroom ontstaat die de dingen echt relatief droog houdt. Ze zorgen ook voor ventilatie tijdens het koken en helpen je busje koel te houden. We zetten de onze bijna nooit uit.

We raden de Maxxfan 6200K aan , omdat deze een ingebouwde regenhoes heeft waarmee je hem onder alle weersomstandigheden in stand kunt houden - naar onze mening een onmisbare functie voor het leven in een busje.

Als je nog niet naar beneden wilt gaan voor een ventilator, raden we je ten minste aan om een ​​soort 12V-ventilator te kopen. Dat gecombineerd met een open raam zal een >

Behandel verborgen oppervlakken met een schimmelpreventie (of twee)

Door verborgen, schimmelgevoelige gebieden (zoals uw ondervloer en achter uw muren / plafond) te behandelen met een schimmelwerend middel, beschermt u tegen schimmel, zelfs als vocht zijn weg naar deze gebieden vindt.

Nadat we de mal op onze ondervloer hadden gevonden, hebben we hier veel onderzoek naar gedaan. We zijn erachter gekomen over een product met de naam Concrobium , een natuurlijke, niet-giftige schimmelverdelger en preventieve spray. In tegenstelling tot bleekmiddel of azijn, die alleen oppervlakteschimmels behandelen, dringt Concrobium diep in houtvezels door om schimmelsporen aan de wortels te doden en toekomstige schimmelgroei te voorkomen.

Door uw ondervloer en de achterkant van uw wand- en plafondpanelen met Concrobium naar beneden te spuiten, kan de schimmelgroei stoppen voordat deze begint. Concrobium is verkrijgbaar bij elke grote doos hardware store, maar het is meestal goedkoper op Amazon .

Een ander product dat schimmelgroei kan helpen voorkomen, is Zinsser Bullseye 123 , een verfprimer die een schimmelbestendige film creëert. Het schilderen van uw ondervloer met Zinsser Bullseye kan helpen voorkomen dat schimmel binnendringt.

We wilden volledig veilig zijn met onze nieuwe ondervloer, dus gebruikten we zowel Concrobium als Zinsser Bullseye. We hebben ook het interieur van onze kitchenette behandeld met Concrobium, omdat dit een natuurlijk nat gedeelte van ons busje is.

Een schimmelbestendige ondervloer en nieuwe vinylplanken in onze bestelwagen installeren

Eerst haalden we het busje eruit en haalden de oude vloer eruit

Dit ging veel sneller dan we hadden verwacht - het kostte ons slechts een paar uur om het meubilair te demonteren en alle vloeren en isolatie te verwijderen. Gelukkig hebben we onze meubels enigszins modulair gebouwd, dus zodra we alle beugels ongedaan hadden gemaakt, konden we het zo ongeveer eruit schuiven. We moesten ook het grootste deel van ons elektrische systeem losmaken.

Vervolgens hebben we (eindelijk) geluidsverzwakking toegevoegd aan ons busje

Het toevoegen van geluiddempend vóór het bouwen van ons busje was een grote spijt van ons omdat we een hoop lawaai van de weg hadden. Dus hoewel we geen verdieping hadden, besloten we om het toe te voegen.

We hadden geen tijd om echt geluiddempend materiaal online te bestellen. In plaats daarvan gingen we naar Lowe's en haalden Peel en Seal flitsende tape van het dakpad.

Dit spul lijkt erg op commerciële geluiddempers, maar het is gemakkelijker te vinden en is meestal goedkoper. Peel and Seal is ongeveer $ 1,28 per vierkante voet, versus $ 1,77 voor Noico en $ 2,19 voor Fatmat . We gebruikten drie rollen voor de vloer en de voordeurpanelen. Totale kosten: $ 48.

Installatie was vrij eenvoudig. We hebben strips van Peel and Seal gesneden en op zijn plaats gedrukt met behulp van een klein handgereedschap dat we bij de hand hadden. Het is niet nodig om elke centimeter vloer te bedekken, omdat de massa van de geluiddemper voorkomt dat omliggende gebieden trillen.

Na het installeren hiervan is ons busje zeker stiller. We kunnen de effectiviteit niet vergelijken met Noico of Fatmat, maar het lukt wel.

Vervolgens hebben we een nieuwe laag Reflectix voor isolatie vastgesteld

We weten het, we weten het. Reflectix heeft een luchtspleet nodig om echt effectief te zijn als warmtestraling. Maar het gaat nog steeds over R-1 op zichzelf, het is mooi en dun, zodat het niet te veel hoogte in beslag neemt, en het is beter dan geen isolatie.

(Lees onze gedetailleerde post over verschillende vanlife isolatiematerialen voor meer informatie over Reflectix en het juiste gebruik.)

Om de Reflectix te installeren, hebben we deze op maat gesneden, de onderkant bespoten met 3M High Strength 90- lijm, in de bus gelegd en de naden afgeplakt met 3M-folietape .

Vervolgens hebben we de ondervloer gemeten, gesneden en getest

We gingen deze keer met ⅜ ”multiplex . Omdat de vinylvloeren die we hebben gekregen veel dunner zijn dan laminaat, biedt de dikkere ondervloer meer sterkte voor het vastschroeven van onze meubels.

In onze eerste vloerinstallatie hebben we kartonnen sjablonen gebruikt om de ondervloer te traceren. Deze keer konden we de originele ondervloer gebruiken als basis om de contouren van het busje te traceren op het nieuwe multiplex van lywood ”. Omdat de leefruimte in ons busje 6'x10 'is en multiplexplaten 4'x8' zijn, hadden we twee multiplexplaten nodig om de vier in elkaar grijpende delen van de ondervloer te maken.

Nadat we de ondervloer hadden getraceerd, hebben we deze met een decoupeerzaag uitgesneden en in de bus geïnstalleerd om te controleren of deze past. We moesten hier en daar wat hoeken aanpassen, maar over het algemeen was het behoorlijk dichtbij.

Daarna hebben we de nieuwe ondervloer behandeld en in de bus geïnstalleerd

Eerst hebben we elke centimeter van de ondervloer geweekt met Concrobium schimmelverdelger / preventief en deze een nacht laten drogen. Vervolgens hebben we het geverfd met Zinsser Bullseye 123 schimmelbestendige primer .

De Concrobium doodt bestaande schimmelsporen diep in de houtvezels en helpt voorkomen dat nieuwe wortel schieten. De Zinsser Bullseye dicht het hout af en voorkomt dat schimmel binnendringt. Met beide op onze ondervloer hoeven we ons geen zorgen te maken over toekomstige schimmelproblemen.

Na het behandelen van de ondervloer hebben we deze in het busje geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat de ondervloer bij elkaar bleef en waterpas voor de vinylvloeren, vulden we de scheuren tussen de ondervloerstukken met Gorilla Construction Adhesive Caulking, egaliseerden het en bedekten het met Gorilla Tape .

Vervolgens hebben we onze nieuwe vinylplankvloeren geïnstalleerd

Het aanbrengen van een nieuwe vloer gaf ons de mogelijkheid om het materiaal dat we gebruikten te heroverwegen. Toen we onze bestelwagen oorspronkelijk bouwden, gebruikten we laminaatvloeren. Laminaat is goedkoop, werkt goed, ziet er goed uit en we waren er over het algemeen tevreden mee.

Maar het gedeelte achteraan waar water lekte, vertoonde ongetwijfeld een verslechtering en toen we het begonnen op te rukken viel het bijna uit elkaar. Dat is het grote nadeel van laminaat - het is niet zo duurzaam als sommige andere opties en het is niet goed tegen >

Voor onze nieuwe vloer hebben we besloten om te kiezen voor vinyl plankenvloeren (de in elkaar grijpende variëteit die we hebben, wordt 'luxe vinyl' genoemd). Vinylvloeren zijn over het algemeen een geweldige optie voor vanlife omdat het duurzaam en waterdicht is. Dit is wat we leuk vonden aan planken vinylvloeren:

 • U kunt verschillende diktes vinden voor verhoogde duurzaamheid
 • Luxe vinyl heeft in elkaar grijpende randen zoals laminaat, dus installatie is net zo eenvoudig.
 • Het installeren van luxe vinylplanken is veel eenvoudiger en vergevingsgezinder dan het plaatsen van vinylplaten.
 • Het ziet er geweldig uit en heeft vaak een mooie textuur waardoor het meer op hout lijkt (en voorkomt dat honden rondschuiven - wat een GROOT probleem was met onze laminaatvloer).
 • Het is waterdicht en niet-organisch, dus het zal geen schimmel of waterschade vertonen (of water laten doordringen in de ondervloer).

Nadelen van Plank vinylvloeren

Hoewel plankvinyl verschillende voordelen heeft die ertoe hebben geleid dat we het voor onze nieuwe vloer hebben gekozen, zijn er ook een paar nadelen waar we op moeten letten.

 • Contractie bij koud weer . Vinylplanken zijn temperatuurgevoelig en samentrekken bij koud weer. We hebben kleine openingen tussen onze planken zien ontstaan ​​wanneer we in een lager tempo zijn. Het lijkt de integriteit van onze vloer niet te beïnvloeden, maar we zouden waarschijnlijk een andere keuze hebben gemaakt als we dit van tevoren hadden geweten. Sheet vinyl zou dit probleem niet hebben en onze vorige laminaatvloer krimpt niet.
 • Kosten . Luxe vinylplanken zijn duurder dan zowel vinylplaten als laminaat. We betaalden in totaal ongeveer $ 60 voor onze laminaatvloeren, terwijl de vinylplanken ons ongeveer $ 180 kosten.

Installatie leek erg op het installeren van onze originele laminaatvloer .

We begonnen bij de zijdeur en legden deze telkens één keer achter elkaar neer. De vinylplanken zijn veel gemakkelijker aan elkaar vergrendeld dan het laminaat en we hebben een rubberen hamer gebruikt om de laatste tik in te drukken.

We hebben de lengtes voor elke run verwisseld. De eerste run begonnen we met een stuk over de volledige lengte, daarna begonnen de tweede met een half stuk, dan een derde stuk, dan nog een volledig stuk, enzovoort. Dit verspringt de naden, waardoor de vloer er natuurlijker uitziet en beter bij elkaar blijft.

Het snijden van vinylplanken is supereenvoudig met alleen een dozensnijder of een goed paar keukenscharen, waardoor het VEEL eenvoudiger is om de vloer rond obstakels zoals de wielkasten te plaatsen.

Eindelijk plaatsen we al het meubilair terug - en Voila!

Nadat we onze gloednieuwe vloer hadden geïnstalleerd, hoefden we alleen maar het meubilair terug te plaatsen en de elektrische apparatuur opnieuw aan te sluiten - wat niet slecht bleek te zijn, omdat ons meubilair grotendeels modulair is.

We zijn erg blij met de nieuwe vloer - het lijkt duurzamer, het ziet er een stuk beter uit en de grijsachtige toon waarmee we gingen, verbreekt de eentonigheid van de houtkleur in ons busje.

Les geleerd

 • Lekken en schimmel zijn een serieuze zaak. Het is de moeite waard om de extra tijd te nemen om op lekken te controleren en verborgen gebieden te behandelen met schimmelwerende middelen.
 • Zorg ervoor dat het meubilair in uw busje MODULAIR is - op die manier is het een stuk eenvoudiger om dingen uit de kast te halen en terug te plaatsen als u ooit zoiets moet doen.
 • Vinyl plankenvloeren is beter dan laminaat voor bestelwagen gebruik. Hoewel het duurder is, is het waterdicht, het is duurzamer, het zal niet schimmelen en het heeft vaak een textuur die voorkomt dat honden zo veel rondschuiven.
 • Bestelwagens zijn als huizen - je bent altijd iets aan het repareren of veranderen!

Nou, daar heb je het! Het demonteren, schimmel behandelen, vloeren en opnieuw installeren van het meubilair in ons busje kostte ons ongeveer een week. Hoewel het een onverwacht probleem was, hebben we veel geleerd over schimmelpreventie en konden we de tweede keer veel beter met onze vloeren werken.

Volg ons op Instagram @gnomad_home en op Facebook voor meer buildgidsen, vanlife-tips en schattige puppy's. Proost!

Geplaatst in ,

Heeft deze pagina u geholpen?

JA
NEE

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Meer Dope Sh ... enanigans

Vanlife Hoe te:

Uw complete gids voor het leven op de weg

Geïnteresseerd in vanlife? Lees onze gratis gids. We behandelen alles wat u moet weten - voors en tegens, badkamers en douches, waar te slapen, onderweg geld verdienen, veelgestelde vragen - en meer!

20
Laat een antwoord achter

10 Reactiethreads
10 Discussie antwoorden
10 Volgers
Meest gereageerde reactie
De populairste thread met opmerkingen
11 Commentaar auteurs
KimLillian Auteurs van recente reacties
abonneren
nieuwste oudste meest gestemd
Informeren van
Gast

Geweldige post over hoe niet beschimmeld, zo niet een oldie. Bedankt voor de info.
Ik hoop jullie snel weer te zien.

Gast
Victoria

Ik zou graag een foto zien van het geïmproviseerde zegel dat jullie aan de lekkende deur hebben toegevoegd!

Gast

Heel erg bedankt hiervoor! Op dit moment bouwen we onze Ford Econoline Campervan uit '89 en tijdens het strippen zagen we dat er veel schimmel op het bestaande hout zat. We hebben het al gestript en zorgen ervoor dat ons busje goed is afgedicht (gaten dichten, enz.). Dit artikel is super handig omdat we ervoor willen zorgen dat elk gat goed is afgedicht en precies hetzelfde doet als jij. Dank u dank u!

Gast
Tsjaad

Bedankt voor dit artikel. Ik vraag me af of je zou ingaan op je lekkende achterruit fix. Ik heb exact hetzelfde busje met exact hetzelfde probleem. Bedankt!

Gast
Alyson

Je bent ZO behulpzaam geweest tijdens onze busbouw - dank je wel !! Heb je beide kanten van je multiplex geverfd met de Zinsser (na concrobiumspray), of is één kant voldoende?

Gast
Dan Pritikin

Geweldige post, zeer gewaardeerd. Is de geïnstalleerde vloer op enigerlei wijze aan de bestelwagenvloer bevestigd?

Gast
Albert en Kate

Mijn vriendin en onze twee honden brachten afgelopen winter 6 maanden door in onze 87 Ford E-150. Dit jaar wordt het een permanent iets. Ik sta op het punt om het originele bed en interieur in de volgende maand te onderbreken en hebben isolatie en vloeren onderzocht. Je hebt veel geweldige informatie en ik lees graag updates om te zien wat en wat niet werkt. Dank je!! Mijn vraag is of u beide zijden van uw 3/8 ″ ondervloer hebt voorbehandeld na behandeling met de Concrobium? Fijne Reizen!

Gast

Hallo jongens,

Bedankt voor alle geweldige berichten! We hebben veel voor jullie twee geleerd! We hebben één vraag, omdat we net onze ondervloer hebben afgewerkt en kijken naar het type vloer dat moet worden geïnstalleerd. Heb je je kasten door de vinyl plankenvloer geschroefd? Zo ja, heb je last gehad van knikken of problemen na dit te doen? Ik weet dat dat soort zwevende vloer moet ademen met de verandering in temps, dus we horen graag je ervaring. We waren aanvankelijk erg bezorgd over het plaatsen van een zwevende vloer in ons busje! Haha. Bij voorbaat bedankt!

Gast
Lillian

Hełlo, geniet van je blog. Benieuwd naar de vloerrand bij de schuifdeur. Het lijkt vlak met de randen en ik vraag me af of het niet is afgesloten? Zo niet, zou dat dan niet toelaten dat water in de ondervloer sijpelt?

Gast
Kim

Bedankt voor alle geweldige info.

Bouw je busje

De ultieme Van Build-gids

Een bestelwagen bouwen? Lees onze gratis gids. We behandelen zowat alles wat u moet weten - van planning, isolatie, zonne-energie en elektriciteit, plukapparatuur tot essentiële gereedschappen. Ga vandaag nog aan de slag zodat u onderweg op weg kunt!

Wilt u uw eigen DIY-campervan bouwen? LEES DE GIDS
+
Scroll naar boven

Stuur dit naar een vriend