border=0

Isoleer je busje: alles wat je moet weten voor je zelfbouwbus

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Isoleer je busje: alles wat je moet weten voor je zelfbouwbus

Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Meer informatie >>

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Stuur me epische buildgidsen en kickass-tips van Vanlife

Als u comfortabel in uw busje wilt blijven, ongeacht het weer, moet u isoleren. Isolatie is een van de be>elke bestelwagenbouw en het loont om de tijd te nemen om het goed te doen. Er is ook veel verwarring en discussie over de beste manier om een ​​camper te isoleren, en het kan moeilijk zijn om door alle meningen te waden en erachter te komen wat te doen.

Toen we onze build aan het plannen waren, hadden we allerlei vragen over isolatie:

Wat is het beste materiaal om te gebruiken? Hoe kunnen we het installeren? Hebben we een dampscherm nodig? Hoeveel moeten we budgetteren? Welke andere vragen moeten we hebben die we niet eens weten te stellen?

In dit bericht beantwoorden we de vragen die het vaakst naar voren komen over het isoleren van een busje voor vanlife . We duiken ook diep in veelgebruikte isolatiematerialen, hun voor- en nadelen, en of u ze moet gebruiken. Ten slotte gaan we dieper in op onze aanbevelingen en doorlopen we stapsgewijze installatie-instructies.

Deze post zou enige verwarring over isolatie moeten wegnemen, zodat je je busje kunt laten bouwen en op pad kunt gaan !

TL; DR: Er is een heleboel geweldige informatie over isolatie in dit bericht (inclusief handige grafieken en afbeeldingen!) Maar als u op zoek bent naar een snel antwoord of gewoon onze aanbevelingen wilt zien, klik hier om door te gaan naar de onderste regel .

Warmteoverdracht en isolatie: wat u moet weten voor uw bestelwagenconversie

Dus waarom hebben we isolatie nodig en wat doet het precies voor ons vandwellers? Om deze vragen te beantwoorden, helpt het om een ​​beetje te begrijpen over hoe warmteoverdracht werkt.

Er zijn drie soorten warmteoverdracht: straling , geleiding en convectie .

Straling is warmte die door lucht of een vacuüm wordt overgedragen - denk aan de warmte die uit de zon straalt, door de atmosfeer stroomt en je huid verwarmt.

De grootste bronnen van stralingswarmte in uw busje zijn de ramen, die zonlicht doorlaten en de binnenkant verwarmen. Dit kan leuk zijn in de winter, maar absolute hel tijdens een warme zomerdag. Reflecterende raambekleding buigt stralingswarmte af van het busje en houdt de binnenkant veel koeler. U kunt ook reflecterende oppervlakken in uw busje gebruiken om warmte vast te houden tijdens koud weer.

Geleiding is warmteoverdracht door vaste oppervlakken - denk aan wanneer u een hete gietijzeren koekepan aanraakt en uw hand verbrandt.

Wanneer de stralingswarmte van de zon het metalen lichaam van uw busje verwarmt, wordt de warmte via geleiding naar binnen overgedragen. Als het koud is, wordt de warmte ook via geleiding uit het busje getransporteerd. We kunnen dit proces van warmteoverdracht vertragen door de muren en het plafond te isoleren.

Convectie is hoe warmte door een vloeistof of gas beweegt (zoals de lucht in uw busje) - denk aan warmere lucht die naar het plafond stijgt terwijl koelere lucht naar de vloer zakt.

Door convectie stijgt de warmte in uw bestelwagen van nature naar boven. Het hebben van dikkere isolatie op het plafond helpt deze warmte binnen te houden tijdens koud weer. En als het warm is, kan een ventilatieventilator de warmere lucht nabij het plafond opzuigen terwijl koelere lucht uit een vloeropening of gebarsten raam wordt aangezogen.

Isolatie vertraagt ​​de warmteoverdracht in en uit uw busje, waardoor het gemakkelijker wordt om de gewenste temperatuur te handhaven.

Een goed geïsoleerde bestelwagen is gemakkelijker te verwarmen en te koelen, blijft warmer in de winter en zal niet zo snel opwarmen in de zomer (hoewel het voorkomen van stralingswarmte door de ramen binnenkomt, nog be>

Elk isolatiemateriaal heeft een R-waarde , die een maat is voor de weerstand van het materiaal tegen warmteoverdracht. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter deze in staat is om warmteoverdracht via geleiding te weerstaan.

Een warmtebrug is een gebied dat een grotere warmtegeleiding heeft dan de materialen eromheen, waardoor er warmte kan worden doorgelaten.

Wanneer u isolatie tussen de frameribben van uw busje stopt, maar niets aan de ribben zelf doet, wordt het frame een thermische brug . Warmte kan veel gemakkelijker in het busje door het blootgestelde frame stromen dan via de geïsoleerde gebieden. Deze thermische brug vermindert de algehele effectiviteit van uw isolatie, omdat warmte er tot op zekere hoogte omheen kan gaan.

Sommige isolatie is altijd beter dan geen isolatie, en een geïsoleerde bestelwagen met wat thermische overbrugging is veel beter bestand tegen warmteoverdracht dan een bestelwagen zonder enige isolatie.

Isoleren in het holle frame van uw bus kan het effect van thermische brugvorming verminderen. Als u veel tijd doorbrengt bij zeer koud weer, is het misschien een goed idee om thermische onderbrekingen op te zetten, dit zijn in wezen niet-geleidende materialen (dat wil zeggen isolatie) die in het pad van een thermische brug worden geplaatst om de warmtestroom te blokkeren. Als u extra isolatie op de ribben van uw busje plaatst, zou dat een thermische onderbreking zijn.

Nu we begrijpen hoe basale warmteoverdracht werkt, laten we eens kijken naar de isolatiematerialen die we kunnen gebruiken om het te vertragen.

Super gedetailleerde weergave van gemeenschappelijke isolatiematerialen (plus een informatieve grafiek!)


Foto door @drivingdarlene

Er zijn een heleboel verschillende isolatiematerialen beschikbaar, van standaard gebouwisolatie tot experimentele verbindingen uit de ruimtetijd. Ze allemaal doornemen en proberen te beslissen wat het beste is voor uw busconversie kan een ontmoedigende taak zijn - dat is waarom we dat voor u hebben gedaan.

Hoewel er veel opties zijn, zijn ze niet allemaal goede keuzes om een ​​busje te isoleren. Goede bestelbusisolatie moet het volgende hebben:

 • Hoge R-waarde per inch. In een busje is ruimte een premium, en u wilt isoleren met materialen die het meeste doen in de minste hoeveelheid ruimte.
 • Bang voor je geld. Het is niet nodig om duizenden (of zelfs honderden) dollars te besteden aan het isoleren van uw busje. Sommige materialen kunnen goed werken, maar kosten meer dan uw eigenlijke busje. Aan de andere kant, sommige materialen zijn spotgoedkoop, maar hebben nog tal van andere problemen. De beste isolatiematerialen doen hun werk effectief en zijn ook vriendelijk voor uw portemonnee.
 • Bestand tegen trillingen. Tenzij je je busje op sintelblokken in de voortuin hebt staan, rijd je het waarschijnlijk altijd de hele tijd. Rijden veroorzaakt veel trillingen in uw busje en uw isolatie moet het kunnen opvangen zonder uit elkaar te vallen.
 • Weerstand tegen vocht, schimmel en meeldauw. Het materiaal is ondoordringbaar voor vocht (zoals hardschuimplaat of sproeischuim) of heeft vochtregulerende eigenschappen en natuurlijke schimmelbestendigheid (zoals Thinsulate of schapenwol ).
 • Niet giftig. U wilt geen schadelijke gassen of microscopische deeltjes uit uw isolatie die uw (zeer kleine) leefruimte vult. Bonuspunten als de isolatie op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.

Maar hoe kunnen we verschillende isolatiematerialen direct vergelijken als ze allemaal in verschillende diktes en vierkante meters en R-waarden voorkomen?

Natuurlijk met een spreadsheet! De onderstaande grafiek vergelijkt de R-waarde per inch en de relatieve kosten van enkele van de meest voorkomende en meest besproken campervan isolatiematerialen die er zijn.

Materiaal R-waarde / inch * Kosten voor R-1 ** Aanbevolen gebruik***
Reflectix R-4.4 $ 0.39 Windows, holtes
Polyisocyanuraat (Polyiso) R-6.0 $ 0.12 Muren, plafond
Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) R-5,0 $ 0.12 Wanden, plafond, vloer
Expanded Polystyrene (EPS) R-3,9 $ 0.10 Niet aangeraden
Gesloten cel sproeischuim R-7.0 $ 0,27 Hiaten opvulling, zelfklevend
Glasvezel Batts R-3.7 $ 0.03 Niet aangeraden
Steenwolmatten R-4.3 $ 0.64 Deurpanelen
Denim Batts R-3.7 $ 0.31 Deurpanelen
Sheep's Wool Batts R-3.7 $ 0.14 Muren, plafond, deuren
3M Thinsulate R-3.2 $ 0.53 Nooks Crannies
Hagedis huid N / A N / A Niet aangeraden

* Nominale R-waarde / Eenheidsdikte ** Bedrag dat u zou moeten uitgeven om 1 vierkante voet naar R-1 te isoleren. *** Zie hieronder voor details over aanbevolen gebruik. Wilt u zien waar deze nummers vandaan komen? Klik hier om onze bronspreadsheet te bekijken!

Kijkend naar deze grafiek, zijn er een paar duidelijke winnaars die zowel goed isoleren als kosteneffectief zijn. Maar elk type isolatie kan goed zijn voor sommige toepassingen en niet zo goed voor anderen. Hieronder gaan we dieper in op elk van deze materialen en hun aanbevolen gebruik.

Reflectix (en andere stralingsbarrières)


Foto door @ karakarakaradise00
 • R-waarde per inch: R-4.4
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,39
 • Waar te koop: de meeste grote doos hardware-winkels

Reflectix is een dunne noppenfolie met een reflecterende coating aan elke kant die werkt als een warmtestraling. Het wordt veel aanbevolen voor bouwwerken van doe-het-zelf, maar het wordt ook op grote schaal verkeerd begrepen.

Als je hebt gezien hoe een busje YouTube-video's bouwt, is de kans groot dat je iemand zijn busje ziet isoleren door Reflectix tegen de metalen wanden te lijmen met panelen er bovenop. Dit is gewoon fout.

Het feit is dat Reflectix vooral een stralende barrière is. Het is zeer effectief in het reflecteren van stralingswarmte, maar dit gaat uit het raam zodra je er iets op legt.

Aangezien stralingswarmte alleen door lucht of een vacuüm stroomt, moet er ten minste een gap ”luchtspleet naast de Reflectix zijn om deze helemaal te laten werken als stralingsbarrière. Wanneer je Reflectix rechtstreeks tegen de muren van je bus plaatst, heb je nu te maken met geleiding en komt de R-waarde in het spel.

Hoewel Reflectix een R-waarde heeft, is het erg minimaal (ongeveer R-1), en het is erg duur voor wat je krijgt. Andere materialen geven u veel meer R-waarde voor veel minder geld.

Dat gezegd hebbende, Reflectix heeft zijn nut. Omdat het zo goed is in het reflecteren van stralingswarmte, is het geweldig als raambekleding. Bescherm je ramen op een warme dag met Reflectix (of een andere stralingsbarrière zoals EZ-Cool of Insul-shine , of een Eclipse Sunshade ) en je zult een dramatisch verschil merken in de hoeveelheid warmte die binnenkomt. Het werkt ook goed voor isoleren van grote holtes zoals het interieur van deurpanelen, omdat er van nature een luchtspleet is waardoor het warmte vasthoudt.

VERDICT: Aanbevolen voor raambekleding en grote holle ruimtes. Reflectix is ​​geweldig als een stralende barrière, maar je verspilt je geld als je het achter je muren plaatst. Er zijn veel effectievere en veel goedkopere isolatiematerialen die een hogere R-waarde per inch hebben.

Polyisocyanuraat (Polyiso) schuimplaat


Foto door @ adventurevanfor9
 • R-waarde per inch: R-6.0
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,12
 • Waar te koop: de meeste grote doos hardware-winkels

Polyisocyanuraat (of kortweg polyiso) is een isolatie van hardschuimplaat die veel wordt gebruikt in groene bouwtoepassingen en bestelwagens. Het heeft een indrukwekkende R-waarde per inch bij R-6, het is redelijk eenvoudig om mee te werken en het is betaalbaar.

Polyiso komt meestal aan één zijde met folie bedekt, die zowel als een effectieve dampbarrière fungeert en een stralingswarmtebarrière biedt als u deze installeert met een luchtspleet.

Polyiso is volledig niet giftig en stoot geen schadelijke stoffen uit. Het is ook veel milieuvriendelijker dan XPS-schuimplaat, maar >isolatie van schapenwol .

VERDICT: Een betaalbare en effectieve keuze voor het isoleren van uw bestelwagen. We hebben polyiso gebruikt in onze eerste bestelbusbouw en we bevelen het ten zeerste aan - vooral voor budgetopbouw. Met polyiso krijgt u waar voor uw geld en een nog betere R-waarde per inch. En wanneer u een bestelwagen bouwt, is de R-waarde per inch uiterst be>

Het nadeel van het gebruik van polyiso (en schuimisolatie in het algemeen) is dat een juiste installatie erg be>

Je kunt polyiso tegenwoordig in de meeste grote doos hardware-winkels vinden, maar het kan nog steeds een beetje moeilijker te vinden zijn dan andere soorten isolatie.

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) schuimbord


Foto door @battlestar_galactivan
 • R-waarde per inch: R-5.0
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,12
 • Waar te kopen: elke grote doos hardware store

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is een ander type isolatie van hardschuimplaat dat ook veel wordt gebruikt. Je herkent het als de grote roze of blauwe schuimvellen in de ijzerwinkel (het roze spul is gebrandmerkt als Owens-Corning Foamular).

XPS heeft een zeer goede R-waarde per inch bij R-5 en is ook ondoordringbaar voor vocht. Een ander voordeel is de hoge druksterkte, waardoor het ideaal is voor vloerisolatie. Je kunt het zelfs gebruiken om lichtgewicht kasten voor je busje te bouwen !

Hoewel XPS door het vel iets goedkoper is dan polyiso, heeft het ook een iets lagere R-waarde per inch. En het is helemaal niet milieuvriendelijk. XPS-fabrikanten gebruiken HFK's (fluorkoolwaterstoffen) bij de productie, die ongelooflijk schadelijke broeikasgassen zijn die veel slechter zijn dan CO2 in hun effect op de opwarming van de aarde. XPS-fabrikanten zeggen dat ze tegen 2020 zullen stoppen met het gebruik van HFK's.

VERDICT: Gebruik dit als u polyiso niet kunt vinden. Vanwege zijn hoge R-waarde per inch en redelijk lage kosten is XPS een uitstekende keuze voor bestelwagenisolatie. Zelfs als u polyiso als uw primaire materiaal gebruikt, raden we aan XPS onder uw vloer te gebruiken vanwege de hogere druksterkte.

Er is ook wat onderzoek dat aantoont dat XPS beter presteert dan polyiso in extreme kou, dus als je regelmatig tijd doorbrengt in erg koud weer, kan dit je beste optie zijn. Dat wil zeggen, als u de ongelukkige milieukosten kunt overwinnen.

Schuimbord van geëxpandeerd polystyreen (EPS)


Foto door @vinnieandthelynchs
 • R-waarde per inch: R-3.9
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,10
 • Waar te kopen: elke grote doos hardware store

Expanded polystyreen (EPS) is een ander type isolatie van schuimplaat. Het is eigenlijk hetzelfde als typisch piepschuim.

EPS werkt prima en het is super goedkoop. Maar het bevat veel luchtspleten waardoor vocht kan binnendringen en het materiaal na verloop van tijd aantast. Het is ook niet bestand tegen trillingen en polyiso of XPS, en is over het algemeen niet zo duurzaam.

Maar aan de positieve kant komen er geen HFK's vrij in de productie, dus het is relatief milieuvriendelijk!

VERDICT: Als je met foamboard gaat, zijn er veel betere keuzes. Hoewel EPS goedkoop is en prima werkt als isolatie, heeft het een lagere R-waarde per inch en degradeert het na verloop van tijd - vooral bij blootstelling aan de trillingen van een bestelwagen. Polyiso en XPS hebben een veel hogere R-waarde per inch, zijn bestand tegen trillingen, zijn ondoordringbaar voor vocht en zijn over het algemeen veel betere keuzes.

Gesloten cel sproeischuim


Foto door @karastein
 • R-waarde per inch: R-7
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,27
 • Waar te kopen: Sprayfoamkit.com of de meeste grote doos hardware-winkels

Gesloten-cel polyurethaan spuitschuim is er in twee varianten: de grote spuitkits die professionals gebruiken om huizen te isoleren, en de kleinere blikken spuitschuim zoals Great Stuff .

Spuitschuimisolatie heeft de hoogste R-waarde per inch bij R-7 en vormt bij correcte installatie een ondoordringbare dampbarrière die de metalen wanden van uw bestelwagen kan beschermen tegen condensatie. Het werkt ook als een geluiddemper.

Maar spray-schuimkits zijn vrij duur - het schuimen van je hele busje kost meer dan $ 400. Installatie kan ook behoorlijk intimiderend zijn en niet te vergeten rommelig. Het kan een totale nachtmerrie worden als je het verkeerd doet.

Ingeblikt sproeischuim zoals Great Stuff is vrij goedkoop en doet geweldig werk bij het opvullen van gaten, scheuren en moeilijk bereikbare plaatsen zoals uw voertuigframe.

VERDICT: sla de grote kits over, maar gebruik Great Stuff om gaten te vullen. Spuitschuim is een geweldige isolatie en als je de extra kosten en het installatieproces goed vindt, kan het een goede keuze zijn. Maar hardschuimplaat is veel goedkoper, gemakkelijker om mee te werken en bijna net zo goed in isolatie.

Ingeblikt sproeischuim van Great Stuff is echter perfect voor het verlijmen van schuimplaten en het isoleren daartussen, evenals het opvullen van al die kleine gaten en scheuren.

Glasvezel Batts


Foto door @sprinter_adventures
 • R-waarde per inch: R-3.7
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,03
 • Waar te kopen: elke grote doos hardware store

Glasvezel is de meest gebruikte isolatie in huizen omdat het super goedkoop is en het werkt. Het spreekt vanzelf dat het ook in bestelwagens goed zou werken.

Maar het enige echte voordeel is dat het goedkoop is. Glasvezel heeft een vrij lage R-waarde per inch, wat betekent dat je meer dikte nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te krijgen als schuimplaat. Het is ook giftig en lastig om mee te werken. Het zal je huid laten jeuken en je wilt het NIET inademen.

Glasvezel neemt vocht op, dat je zeker niet achter je muren wilt zitten. Het degradeert ook na verloop van tijd en kan uit elkaar vallen en schadelijke deeltjes vrijgeven met alle trillingen van rondrijden in uw busje.

Omdat glasvezel zo goedkoop is, is het absoluut een aantrekkelijke keuze voor kale botten van bouwt voort op een krap budget. Het is ook goed voor het opvullen van deurpanelen en vastlopen in uw voertuigframe (dat is wat we deden). Zorg ervoor dat je het volledig hebt afgesloten van de leefruimte.

VERDICT: Giftig en lastig om mee te werken, maar in sommige gevallen kan het nuttig zijn. Over het algemeen raden we het gebruik van glasvezel in uw busje niet aan, maar we erkennen het nut ervan als een budgetmateriaal. Het is ook een manier om uw deurpanelen goedkoop te isoleren tot R-13 of hoger.

Steenwolmatten


Foto door @spritesizedadventures
 • R-waarde per inch: R-4.3
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,64
 • Waar te koop: de meeste grote doos hardware-winkels

Steenwol (ook minerale wol genoemd) is een semi-rigide vulmateriaal gemaakt van gerecyclede steen gesponnen tot dunne vezels. Het is heel gebruikelijk in Europa en Canada, minder in de VS. Steenwol heeft een hogere R-waarde per inch dan glasvezel en de stijfheid maakt het veel duurzamer en gemakkelijker om mee te werken.

Maar het is ook een stuk duurder en de R-waarde per inch is nog steeds een stuk lager dan schuimbord. En net als glasvezel kan de installatie een heel jeukend proces zijn. Nogmaals, zoals glasvezel, wil je beschermende kleding en een gezichtsmasker dragen wanneer je met steenwol werkt. Inhalatie van steenwollontjes kan in uw longen vast komen te zitten en er zijn aanwijzingen dat dit tot gezondheidsproblemen kan leiden.

VERDICT: Alternatief voor glasvezel als je de extra kosten kunt verdragen, maar er zijn steeds meer aanwijzingen voor mogelijke gezondheidsproblemen. Steenwol is een effectievere isolator dan glasvezel en kan beter met vocht omgaan. Dit zou een goede keuze zijn voor het isoleren van deurpanelen, maar schuimplaat is nog steeds een betere (en goedkopere) keuze voor de rest van uw busje. Steenwol heeft ook een aantal opkomende gezondheidsproblemen, dus als je dit gebruikt, draag dan beschermende kleding en sluit het volledig af van de rest van je busje.

Gerecyclede denimbatts


Foto door @thevanprogram
 • R-waarde per inch: R-3.7
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,31
 • Waar te koop: de meeste grote doos hardware-winkels

Denim batt isolatie is gemaakt van gerecycled katoen blauw jeans materiaal. Het is niet giftig en zeer milieuvriendelijk. Denim heeft dezelfde R-waarde per inch als glasvezel, maar het is een stuk duurder (hoewel het goedkoper is dan steenwol).

Een be>schapenwol .

VERDICT: Beter dan glasvezel, maar het is te absorberend en schimmelgevoelig voor algemeen gebruik in een busje. Denimmatten zijn veel aangenamer om mee te zijn dan glasvezel en kunnen een goede optie zijn om holle ruimtes zoals deurpanelen te isoleren. Maar omdat het zo absorberend en relatief duur is, raden we niet aan om je hele busje ermee te isoleren.

Sheep's Wool Batts ( Havelock Wool )


Foto door @diamondsdreamcatcher
 • R-waarde per inch: R-3.7
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: varieert; Gemiddeld $ 0,14
 • Waar te kopen: Havelock Wool

Schapenwol is een hernieuwbaar isolatiemateriaal dat niet giftig, zeer milieuvriendelijk is en een aantal grote voordelen heeft. Het heeft niet de hoogste R-waarde per inch - het is ongeveer hetzelfde als glasvezel en steenwol - maar de relatief lage prijs, vochtregulerende eigenschappen en milieuvriendelijkheid maken het een aantrekkelijke optie (een die we verkopen voor van build # 2).

Een groot voordeel van schapenwol isolatie is de ademende en vochtregulerende eigenschappen. Schapenwol kan vocht in de lucht absorberen zonder afbreuk te doen aan het isolatievermogen en het zal condens van de metalen wand van uw busje afvoeren. Het is ook van nature bestand tegen schimmels en meeldauw, heeft enkele geluiddempende eigenschappen en helpt zelfs je lucht te zuiveren.

Vanwege de lagere R-waarde per inch heb je meer dikte nodig dan met schuim, wat de binnenruimte van je bus kan wegnemen. Maar omdat u zich niet zo veel zorgen hoeft te maken over de effecten van condensatie met schapenwol, is het veel onfeilbaarder om te installeren.

Het enige nadeel van schapenwol is dat het niet zo verkrijgbaar is in fysieke winkels, dus je moet het online bestellen - wat verzendkosten aan de vergelijking toevoegt. De goede mensen van Havelock Wool werken hard om de verzendkosten voor kleinere "vanlifer" -bestellingen te verlagen, en ze zijn momenteel op ongeveer 20% -25% van het besteltotaal.

VERDICT: Geweldige keuze voor bestelwagenisolatie, vooral als milieu-impact en gezondheid topprioriteit zijn. We houden echt van veel dingen over de isolatie van schapenwol . Het is 100% natuurlijk, het is milieuvriendelijk, het is bestand tegen schimmels en meeldauw en het helpt bij het beheren van vocht en condensatie.

Als u zich zorgen maakt over VOC's, luchtkwaliteit en condensatie in uw bestelwagen - en als u liever natuurlijke materialen gebruikt - dan is schapenwol een uitstekende keuze. We zijn er vrijwel aan verkocht om dit voor onze volgende build te gebruiken.

Schapenwolisolatie heeft echter een lagere R-waarde per inch dan schuimplaat, wat betekent dat u meer binnenruimte moet opgeven om hetzelfde isolerende effect te krijgen. Het is ook een beetje duurder, vooral na rekening te houden met verzendkosten. Maar afhankelijk van uw behoeften en prioriteiten, kunnen deze afwegingen de moeite waard zijn.

3M Thinsulate


Foto door @ sprocket3
 • R-waarde per inch: R-3.2
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: $ 0,53
 • Waar te kopen: Amazon

Thinsulate is een synthetisch isolatiemateriaal geproduceerd door 3M. Oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in kleding, is Thinsulate de laatste tijd steeds populairder geworden in bestelwagens.

Thinsulate is aantrekkelijk omdat het fatsoenlijke isolatie-eigenschappen combineert met geluidsdemping en vochtbeheersing. De synthetische vezels waaruit het is samengesteld, houden geen vocht vast, maar laten het wel door - wat betekent dat Thinsulate geen condensatie achter zich houdt. Het is ook niet giftig en gemakkelijk te installeren - lijm het gewoon op met spuitlijm en je bent klaar om te gaan.

Maar Thinsulate heeft de laagste R-waarde per inch van alle isolatiemateriaal dat we hier bekijken. Je zou bijna twee keer de dikte nodig hebben om overeen te komen met de R-waarde van schuimplaatisolatie, wat een zware verkoop is als elke centimeter binnenruimte telt.

Het is ook duur - meer dan vier keer zo duur als polyiso voor de equivalente R-waarde, en veel duurder dan schapenwol .

VERDICT: Geweldig product en goed voor hoekjes en gaten, maar er zijn goedkopere keuzes voor de rest van je busje. Er is iets te zeggen voor de vochtregulerende eigenschappen van Thinsulate, maar naar onze mening is het gewoon te duur voor algemeen gebruik in een busje.

Als u geïnteresseerd bent in Thinsulate vanwege het ademend vermogen en vochtregulerend vermogen, raden we u ten zeerste aan om in plaats daarvan naar wolwol isolatie te kijken. Het is veel goedkoper en heeft een hogere R-waarde per inch.

Lizard Skin en andere "isolerende" keramische verf


Foto door @sugasrt
 • R-waarde per inch: nvt
 • Kosten voor 1 ft 2 van R-1: N / A
 • Waar te kopen: Lizardskin.com of Amazon (keramisch additief)

We hebben enige discussie gezien over het gebruik van isolerende verf zoals Lizard Skin als alternatief voor standaard isolatie in bestelwagens. Lizard skin is in wezen verf met daarin ingesloten keramische microbellen.

Kortom, je spuit dit spul op de binnenkant (of buitenkant) van je busje, en zodra het droogt heb je een zeer dunne laag keramiek die een super effectieve warmtebarrière vormt - zo beweren de fabrikanten van deze producten. Je kunt ook alleen de keramische microbellen kopen en deze toevoegen aan de verf van je keuze.

Hoewel dit in theorie een geweldig idee klinkt, is er geen wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteunt. De EPA beveelt niet aan om deze producten te gebruiken in plaats van bulkisolatie, en er zijn zelfs verhalen over quixotische huiseigenaren die alleen met keramische verf isoleren en met hun huizen ernstige verwarmings- en koelingsproblemen hebben - om nog maar te zwijgen over het weggooien van duizenden dollars in het proces.

Niet alleen dat - dit spul is duur. Lizard Skin kost meer dan $ 180 voor een emmer van 2 gallon (je hebt waarschijnlijk 8 gallons of meer nodig om een ​​busje te isoleren). Het keramische additief kopen en het met uw eigen verf gebruiken is veel goedkoper, maar er is nog steeds geen bewijs dat het iets doet voor temperatuurregeling (in feite precies het tegenovergestelde).

VERDICT: Er is geen bewijs dat dit spul werkt. Hoewel we echt willen dat dit iets is, is het dat gewoon niet (althans niet nu). Vanwege de hoge kosten en de twijfelachtige isolatiewaarde, kunt u uw geld veel beter uitgeven aan bewezen materialen zoals isolatie van schuimplaat of schapenwol . Als je een hoop extra geld hebt en wilt experimenteren, ga er dan voor, maar we raden dit gewoon niet aan voor de meeste mensen.

Als er echter onderzoek zou blijken dat keramische verf inderdaad effectief is, kunnen we zien dat het wordt gebruikt in combinatie met standaardisolatie als buitencoating om te voorkomen dat de metalen carrosserie van uw bestelwagen in de eerste plaats warmte absorbeert.

Van Build Insulation: wat wij aanbevelen

Naar onze mening is schapenwol de beste isolatie voor bestelwagens . Schapenwol is een duurzaam product dat goed isoleert, van nature vocht en condensatie beheert en zelfs helpt de lucht in uw busje te zuiveren. Het heeft ook geluiddempende eigenschappen, waardoor er minder apart geluiddempend product nodig is.

Als u echter geen tijd of budget hebt om met schapenwol te gaan, raden we aan om polyiso-schuimplaat te gebruiken om uw camper te isoleren. Polyiso heeft de hoogste R-waarde per inch (R-6) van alle gangbare isolatie, het is niet giftig, gemakkelijk om mee te werken en is niet erg duur.

Als u polyiso niet in uw omgeving kunt vinden, raden we u aan om met geëxtrudeerd polystyreen (XPS) -schuimbord te gaan. XPS heeft ook een hoge R-waarde (R-5 per inch) en is iets goedkoper dan polyiso.

Hier is hoe we aanbevelen om je bus te isoleren:

 • Wanden : gebruik schapenwol -OR- polyiso-schuimplaat, vastgelijmd op het buslichaam met Great Stuff-sproeischuim of 3M High Strength 90- spuitlijm. Vul eventuele openingen op met sproeischuim.
 • Plafond: gebruik schapenwol -OR- polyiso-schuimplaat, aan het plafond gelijmd met Great Stuff-sproeischuim of 3M High Strength 90-spuitlijm. Vul eventuele openingen op met sproeischuim.
 • Vloer: gebruik 1/2 ″ XPS-schuimplaat. Een andere optie is Reflectix, dat op zijn minst een soort thermische onderbreking zal bieden zonder te veel hoogte in te nemen.
 • Windows: dit is zeer be>Insul-Shine of EZ-Cool ). Kijk op warme dagen naar buiten tegen de stralende barrière om de warmte weg van het busje te reflecteren. Kijk tijdens koud weer naar binnen om de warmte in het busje vast te houden. Gebruik voor de voorruit Reflectix of een speciaal gebouwde reflecterende voorruitbekleding ( Eclipse Sunshade maakt badass intrekbare afdekkingen die op uw voorruit blijven gemonteerd, wat we op onze bus hebben) .
 • Ventilatie: we raden altijd aan om een ​​ventilator te installeren . In combinatie met de juiste isolatie kan een ventilator ervoor zorgen dat uw bestelwagen koel blijft en u helpt bij het omgaan met vocht en condensatie.

Deze isolatie-opstelling zou voor de meeste mensen in de meeste klimaten heel goed moeten werken. Maar als u regelmatig te maken krijgt met extreme hitte of extreme kou, kunnen er een paar andere dingen zijn om over na te denken (die we hieronder bespreken).

Hoeveel kost het om uw bestelwagen te isoleren?

Je zou je busje volledig moeten kunnen isoleren met schapenwol isolatie voor ongeveer $ 350 tot $ 550 (inclusief verzendkosten), afhankelijk van de grootte van je busje.

Met schuimkarton zou je je bus volledig moeten kunnen isoleren voor ongeveer $ 150 tot $ 250 (we hebben ongeveer $ 150 uitgegeven om onze standaard wielbasis Chevy Express te isoleren).

Waarschuwing over Reflectix

Reflectix is ​​een voornamelijk stralende barrière. Het doet geweldig werk als raambekleding, maar zodra je het achter je muren steekt zonder een luchtspleet, wordt het effectief waardeloos als een stralende barrière en krijg je alleen het voordeel van de lage R-waarde.

We raden aan om Reflectix te gebruiken om uw ramen af ​​te schermen of om grote openingen te bekleden (zoals binnenpanelen). Maar je bent beter af met foamboard voor al het andere.

Hebt u een dampscherm nodig?


Foto door @ creativefreedom713

Er is veel discussie over dampschermen en vochtbeheersing in bestelwagens. Er zijn twee kanten aan dit debat:

Argument 1: U hebt een dampscherm nodig om te voorkomen dat uw busje uitroest. Als je in een busje woont, creëer je veel vocht door te koken, een kachel te laten draaien en gewoon te ademen. Wanneer warme, vochtige lucht uit de woonruimte het koudere metaal van de wanden van de bestelwagen bereikt, condenseert het in water en raakt het gevangen, wat na verloop van tijd roest en andere problemen kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u een dampremmende laag tussen de isolatie en uw leefruimte installeren, zodat er geen vocht bij de metalen wanden kan komen.

Argument 2: You don't need a vapor barrier because permeability and proper ventilation will allow any moisture to escape. The idea here is that you'll never be able to completely seal off your van's walls from moisture. If you install a vapor barrier that's not 100% sealed, then moisture will become trapped behind it, potentially causing rust and other issues. Therefore, you should skip the vapor barrier and make sure your van has good ventilation and drainage, so that any moisture will just evaporate back into the living space.

Our opinion: Don't worry about putting up a separate vapor barrier. If you use foam board insulation (or spray foam) for your van build then you've effectively created a vapor barrier anyway, since foam is impermeable to moisture. However, if you go this route it is vitally important to properly install your foam board so that there is no possibility of moist air becoming trapped behind it . This means making sure it's installed right up against your van body so there are no air pockets, and sealing any seams with spray foam and foil tape.

Another option is to use an insulation material that won't trap condensation no matter how you install it. Breathable materials like sheep's wool insulation , rock wool, and Thinsulate manage moisture and allow it to naturally evaporate out of your van. If you use this type of insulation, then no vapor barrier is needed.

In terms of moisture control, it's extremely important to make sure your van has proper ventilation. A good vent fan like the MaxxFan Deluxe 5100K is your best friend when it comes to moisture control. Even in cold weather, it's a good idea to run your fan every so often to pull out moisture.