border=0
artikelen

Kan ik mijn smartphone de hele nacht opladen?

We vertellen u hoe de batterij van de smartphone is geplaatst, wat de levensduur ervan bepaalt en hoe deze correct kan worden opgeladen.

Vanaf het moment dat mobiele telefoons onderdeel van ons leven zijn geworden, wordt de mensheid geplaagd door een oplaadprobleem. We zijn zo afhankelijk geworden van elektronica dat de gedachte aan een lege batterij paniek veroorzaakt. Midden in de werkdag zonder communicatie blijven, beide contacten en de navigator en toegang tot het netwerk verliezen - is dit geen horror?

Veel mensen laden hun smartphones op voordat ze naar bed gaan en slapen de hele nacht rustig, wetende dat de indicator 's ochtends 100% aangeeft. Maar voor gebruikers die gewend zijn om voor technologie te zorgen, roept deze aanpak veel vragen op: is het niet schadelijk om de telefoon aangesloten te laten wanneer deze al is opgeladen? Kan dit leiden tot een batterij-explosie of een verkorte levensduur van de batterij? Is er een manier om de levensduur van de batterij te verlengen? Veel dubieuze geruchten gaan naar dit account op internet.

Wat is de waarheid? Laten we het uitzoeken van de experts.

inhoud

Hoe werkt een mobiele batterij?

Tegenwoordig gebruiken mobiele apparaten lithium-ionbatterijen. Ze bevatten twee elektroden. Een daarvan is grafiet, de andere is lithium-kobaltoxide. Daartussen bevindt zich een vloeibare elektrolyt waarmee lithiumionen tussen de elektroden kunnen bewegen. Wanneer de smartphone is aangesloten op de oplader , beginnen de ionen te bewegen van een positief geladen elektrode (lithium-kobaltoxide) naar een negatief geladen elektrode (grafiet). Wanneer ontladen, is de beweging in de tegenovergestelde richting.

Over de levensduur van de batterij gesproken, het is verkeerd om de termen "maand" of "jaar" te gebruiken. Dezelfde batterij gaat één persoon meerdere jaren mee, en een andere slechts zes maanden. Het hangt allemaal af van de intensiteit van de werking, dat wil zeggen van hoe vaak de batterij moet worden opgeladen.

Daarom wordt de levensduur van de batterij niet gemeten door gebruikelijke tijdseenheden, maar door laad / ontlaadcycli. Eén cyclus impliceert het verbruik van volledige capaciteit - van 100% tot 0%. In de praktijk gebeurt dit zelden: meestal wordt een deel van de lading op één dag verbruikt, bijvoorbeeld 60%, vervolgens brengt de smartphone de nacht door met opladen en de volgende dag wordt nog eens 40% gebruikt tot de cyclus eindigt. De batterij van de smartphone is ontworpen voor 500-600 dergelijke cycli, waarna het degradatieproces merkbaar wordt.

Degradatie is een fenomeen waarbij de batterij zijn vermogen verliest om lading vast te houden, dat wil zeggen dat zijn werkelijke capaciteit afneemt. Na 500 laad-ontlaadcycli behoudt de iPhone- batterij bijvoorbeeld slechts 80% van zijn oorspronkelijke capaciteit: deze was 2800 mAh en had nog 2240. Het is heel moeilijk om zo'n verandering in de smartphone te missen.

Afbraak is een normaal verschijnsel. Je kunt het niet helemaal stoppen, maar je kunt het wel vertragen. Elke batterij verliest zijn eigenschappen na verloop van tijd, maar hoe snel dit proces zal plaatsvinden, hangt van veel factoren af. Als u voorzichtig met de batterij omgaat, zult u niet >

Wat beïnvloedt de levensduur van de batterij?

"De levensduur van de batterij is grotendeels afhankelijk van de toename van de weerstand erin", legt hoogleraar van het ministerie van Energie Jan Shao-Horn van het Massachusetts Institute of Technology uit. "Het constante onderhoud van de lading op een hoog niveau verhoogt de snelheid van de zogenaamde parasitaire reacties, wat leidt tot een toename van de spanning in de batterij."

Hetzelfde geldt voor volledige ontlading. Dit fenomeen versnelt interne chemische reacties, waardoor de batterij sneller achteruitgaat. De laad- en ontlaadprocessen zijn echter verre van het enige dat de levensduur van de batterij beïnvloedt.

"Er zijn andere factoren", herinnert Shao-Horn zich. - Bijvoorbeeld op hoge temperatuur. Het versnelt ook parasitaire processen. "

Overmatige hitte leidt tot vernietiging van de vloeibare elektrolyt. Een andere factor die de levensduur van de batterij negatief beïnvloedt, is de laadsnelheid. Snel opladen is een populaire en zeer populaire functie. Tegenwoordig zijn veel kopers bij het kiezen van een smartphone geïnteresseerd of deze een van de snellaadstandaarden ondersteunt en geven de voorkeur aan het apparaat waarin een dergelijke optie beschikbaar is.

"Als je niet op details ingaat, is de essentie dit: hoe sneller het laadproces, hoe sneller de batterij verslijt," zegt Shao Horn. Desondanks merkt de professor op dat dit probleem meer verband houdt met elektrische voertuigen en hybriden, die veel meer elektriciteit nodig hebben dan smartphones om te werken.

Kan ik de smartphone de hele nacht opgeladen laten?

Smartphone daarvoor en smartphone (smart - smart): het kan het moment bepalen waarop de batterij zijn maximale waarde bereikt en de stroomtoevoer stoppen. Evenzo wordt het uitgeschakeld wanneer de ondergrens wordt bereikt.

"De batterij kan niet worden onder- of overladen", legt Daniel Abraham, senior fellow bij het Amerikaanse Argonne National Laboratory in Chicago, uit in een interview met Digital Trends.

Speciale regelaars fungeren als stroombegrenzers: zij bepalen de bovenste en onderste drempels van de batterijlading. Met andere woorden, hun taak is om een ​​gevaarlijke situatie te voorkomen wanneer meer stroom wordt geleverd dan de batterij kan bevatten, en niet toestaan ​​dat de batterij tot nul ontlaadt.

Dus als u de smartphone de hele nacht op het stopcontact aangesloten laat, is het onwaarschijnlijk dat dit de batterij ernstig zal beïnvloeden, want wanneer het maximale oplaadniveau wordt bereikt, stopt het gewoon met opladen. Maar wanneer de lading onder de 100% daalt, wordt het opladen hervat. Het ergste is dat 's nachts opladen de tijd verlengt waarop de batterij volledig is opgeladen, en dit versnelt mogelijk de degradatie. De mate van dergelijke schade is moeilijk te beoordelen, omdat fabrikanten energiebeheer op verschillende manieren implementeren en verschillende apparatuur gebruiken.

"De kwaliteit van de gebruikte materialen heeft ook invloed op de prestaties van de batterij en de levensduur ervan", benadrukt Abraham. "Het aandeel is hier - hoeveel u betaalt, u krijgt zoveel."

Apple, Samsung en andere grote fabrikanten bieden aanbevelingen om de levensduur van de batterij te verlengen, maar geen van hen zegt direct: je kunt je smartphone de hele nacht opladen. Medewerkers van Digital Trends wenden zich tot Apple en Samsung om deze vraag te verduidelijken, maar hebben nog geen antwoord ontvangen.

Hoe de smartphone correct op te laden?

Als u uw smartphone zo min mogelijk oplaadt, kunt u de tekenen van degradatie vertragen en gaat de batterij >

De meeste experts zijn het erover eens dat het het beste is om een ​​laadniveau tussen 20 en 80% te handhaven. Een paar korte oplaadbeurten gedurende de dag doen minder kwaad dan een >

Welke fouten maken we bij het opladen van een smartphone en hoe kunnen we deze vermijden?

Probeer niet oververhit te raken. Laat uw smartphone niet op het dashboard vallen in een auto waar deze onder de zon heet kan worden. Om het risico van oververhitting van de iPhone te verminderen, raadt Apple aan de hoes tijdens het opladen te verwijderen. Samsung waarschuwt dat "het volledig leegmaken van de batterij de levensduur ervan verkort", en adviseert het laadniveau boven de 20% te houden.

Het is niet de moeite waard om de telefoon te gebruiken tijdens het opladen, omdat deze in dit geval erg heet is. Als de smartphone 's nachts moet worden opgeladen, schakelt u deze eerst uit om de batterij te ontlasten.

Kwaliteitsaccessoires - de sleutel tot veilig opladen

Geef de voorkeur aan de opladers en kabels die bij de smartphone zijn geleverd. Als u ze kwijt bent of niet meer werkt, moet u merken van dezelfde fabrikant kopen.

Het is misschien geen goedkope aankoop, maar het is het zeker waard. Accessoires van derden die zijn gecertificeerd door Samsung of Apple kunnen een voordeliger alternatief zijn. Als u een niet-eigen lader gaat kopen, kies dan voor bekende merken.

Voordat u koopt, moet u ervoor zorgen dat de lader en kabel de juiste kenmerken hebben. Om dit te doen, moet u de huidige sterkte en laadvermogen van uw smartphone kennen.

Onthoud: hoe goedkoper het accessoire, hoe meer risico's. Budgetproducten voldoen vaak niet aan de veiligheidscriteria en de gevolgen van het gebruik ervan kunnen triest zijn. Laatste geval: in september stierf een tienermeisje in Kazachstan. Ze viel in slaap luisterend naar muziek op een smartphone die op dat moment aan het opladen was. Tegen de ochtend explodeerde de batterij. Wat het precies heeft veroorzaakt - een accessoire van slechte kwaliteit, onjuist georganiseerd opladen of iets anders - is onbekend, maar deze tragedie herinnert er opnieuw aan dat elektriciteit geen speelgoed is, en gebruiksregels zijn geschreven om hieraan te voldoen.

conclusie

Zoals u kunt zien, is het de hele nacht ongewenst om de telefoon de leiding te geven. Maar de realiteit is dat het niet altijd mogelijk is om een ​​smartphone overdag op te laden. Het risico van >

Onthoud de basisregels:

  • Gebruik altijd officiële opladers en kabels of hun gecertificeerde alternatieven van bekende merken.
  • Laat de smartphone niet oververhit raken (laat hem een ​​nacht opladen, verwijder de hoes, leg hem niet onder het kussen, bedek hem niet met een deken).
  • Probeer de lading binnen het bereik van 20-80% te houden.
  • Voorkom volledig ontladen.
  • Gebruik snel opladen wanneer dat echt nodig is.
  • Beperk het gebruik van de smartphone tijdens het opladen (voer tenminste geen grafisch veeleisende applicaties uit).

Bron: www.digitaltrends.com

border=0

Reactie

1 opmerking

  • Ik heb speciaal een usb-tester gekocht om dit probleem te begrijpen. Over het algemeen liegen alle artikelen. Het opladen na het bereiken van 100% stopt niet.