border=0
artikelen

5G in Rusland: wat geeft het internet der dingen ons?

Over de op handen zijnde verschijning van 5G "klap" in de hele wereld. Welke extra functies biedt de nieuwe technologie voor gebruikers van mobiele gadgets?

Op de laatste dag van de herfst van 2017 verscheen er nieuwsgierig nieuws: twee grote Russische mobiele operators Megafon en Rostelecom verwachten samenwerking te creëren voor de snellere inzet van 5G-netwerken. In een persbericht verduidelijkten de bedrijven dat samenwerking hen in staat zou stellen de technische kosten te minimaliseren - bijvoorbeeld de installatie van nieuwe torens.

Het nieuws verraste veel Russen. Het feit van samenwerking was niet verrassend - de meerderheid van de binnenlandse gebruikers wist niet eens dat er wat werk aan de gang was op 5G. De opstelling van 5G-netwerken in het buitenland is zelfs een van de meest besproken en relevante onderwerpen met betrekking tot mobiele communicatie. Het is tijd om de informatiekloof te vullen - in dit artikel zullen we u vertellen hoe 5G verschilt en wanneer het de moeite waard is om in Rusland te wachten.

inhoud

Wat is 5G en wat zijn de kenmerken ervan?

5G is de 5e generatie mobiele communicatie. We hebben in detail gesproken over alle normen van 1G tot 4G - de nieuwe standaard zal veel sneller zijn dan de bestaande. De snelheid van de 5G-verbinding zal volgens voorlopige gegevens 20 keer hoger zijn dan die van de huidige LTE. Welke kansen dit biedt voor de gebruiker zal blijken uit het volgende schema:

De indrukwekkende snelheid van internet is slechts een van de voordelen van 5G. Opgemerkt wordt dat de verbinding wordt gekenmerkt door een minimale signaalvertraging (latentie) - slechts 1 milliseconde. Laten we verduidelijken dat op 4G de vertraging 10 milliseconden is, en op 3G - 100 milliseconden. De lage latentie van het 5G-netwerk zal een efficiënter gebruik van augmented reality- technologieën mogelijk maken en zelfs, zoals ze zeggen, een grote stap helpen in de ontwikkeling van een massa onbemande auto.

Er wordt aangenomen dat 5G-smartphones kunnen opscheppen over een betere autonomie vanwege het feit dat de "slaap" -modus op hen (waarbij de gadget geen verbinding maakt met internet) zal worden verbeterd. Deskundigen staan ​​echter uiterst sceptisch tegenover deze veronderstelling - de batterijbesparing zal in dit geval waarschijnlijk worden gecompenseerd door het feit dat de gebruiker meer energieverbruikende bewerkingen op een 5G-smartphone zal uitvoeren (zoals het bekijken van video met een hoge resolutie).


Waar is 5G internet voor?

De 5G-standaard biedt gebruikers een groot aantal extra functies:

  • Apparaat-naar-apparaat-modus - hiermee kunt u gegevens uitwisselen zonder de stations van de mobiele operator te omzeilen. Dit betekent dat smartphones op dezelfde manier kunnen werken als walkietalkies - dat wil zeggen gecodeerde signalen op een bepaalde afstand kunnen verzenden. Het zal geen probleem zijn voor de gebruiker om SMS te verzenden, zelfs als hij zich buiten het mobiele dekkingsgebied bevindt.
  • Stabiele internetprestaties bij snel rijden. Nu ondervinden gebruikers met de stabiliteit van de verbinding problemen die bijvoorbeeld een auto rijden over een snelweg in de voorsteden met een snelheid van meer dan 100 km / u - in dit geval wordt de telefoon gedwongen om te schakelen tussen verschillende "torens" van de operator. 5G werkt perfect, zelfs als de gebruiker met de gadget met een snelheid van 500 km / u beweegt - het is duidelijk dat bij de ontwikkeling van 5G rekening is gehouden met de distributie van hogesnelheidstreinen in de toekomst.
  • Internet der dingen. 5G is ontworpen om alle draadloze objecten in één netwerk te combineren. Dit is nu onmogelijk, omdat draagbare apparaten via Bluetooth, thuisapparaten via Wi-Fi en andere gadgets via meerdere protocollen tegelijk worden bestuurd. 5-G zal de techniek naar een 'gemene deler' leiden en de gebruiker in staat stellen al zijn apparaten op afstand te bedienen - vanaf een smartphone.

Met de komst van 5G zullen de mogelijkheden op het gebied van virtual reality aanzienlijk uitbreiden. De nieuwe standaard is bijvoorbeeld een echt geschenk voor gamers - ze hebben toegang tot VR-games voor meerdere spelers.


Ontwikkelt iemand al 5G?

5G is sinds 2008 >

Eind 2017 werkte meer dan 5G:

  • Onderzoekslaboratoria. In de Duitse stad Dresden is er bijvoorbeeld een laboratorium dat zich uitsluitend bezighoudt met 5G-technologie.
  • Grote mobiele operators uit verschillende landen - waaronder de wereldberoemde Verizon en AT en Vodafone. Russische providers houden ook "op de hoogte" - zoals vermeld aan het begin van het artikel.
  • Fabrikanten van mobiele elektronica en telecomapparatuur - Huawei , Nokia , Ericsson. Zonder de deelname van telecombedrijven zou tussentijdse toetsing van ontwikkelingen onmogelijk zijn. De grootste ijver wordt getoond door Nokia, dat al met veel operators is samengewerkt - waaronder de Russische MTS, Tele2, Megafon.

IT-reuzen die niet direct gerelateerd zijn aan mobiele elektronica leveren ook een bijdrage. Laten we zeggen dat Google 5G test op drones.


Wanneer verschijnt het 5G-netwerk in de wereld en in Rusland?

5G in Japan en Zuid-Korea verschijnt in 2019 - de exploitanten van deze oostelijke landen hebben dit al aangekondigd. Hong Kong kondigde even later een soortgelijk initiatief aan. Op het Chinese vasteland, net als in Europa, wordt naar verwachting 5G gelanceerd in 2020. Vreemd genoeg zal het kleine Europese land San Marino de eerste Europese staat zijn die een nieuwe norm introduceert. Het punt hier is helemaal niet dat de dwergstaat een uitstekende geest of een aantal unieke middelen heeft - het is alleen dat San Marino de meest loyale wetgeving heeft, er zijn geen beperkingen op het gebruik van radiofrequenties.

In de komende jaren zal 5G ook worden getest op grote sportevenementen - op de Olympische Winterspelen 2018 (in Korea), op de Olympische Zomerspelen 2020 (in de hoofdstad van Japan, Tokio) en op de Wereldbeker 2018 in Rusland.

Volwaardig 5G-internet in Rusland zal helaas niet snel verschijnen - natuurlijk geeft niemand de exacte releasedatum, maar experts zeggen over het jaar 2022. In de Russische Federatie en LTE beslaat het slechts 30% van het grondgebied - het is logisch dat de operatoren eerst hard moeten werken aan de standaard van de 4e generatie.


Waarom 5G nu niet lanceren?

Het Ministerie van Communicatie van Rusland geeft een optimistischere voorspelling - een woordvoerder van het ministerie in mei vertelde Gazeta.Ru dat 5G aanwezig zal zijn in 8 Russische steden met een bevolking van 1 miljoen in 2020. Hoewel een dergelijke voorspelling onrealistisch lijkt - en hier is waarom:

  • Onbepaalde frequentie . Voor 5G moet u hogere radiofrequenties gebruiken dan die welke nu door telecomoperators worden gebruikt. Er wordt gezegd dat 5G 28, 37 en 39 GHz zal vastleggen - terwijl 4G het bereik van 700 tot 2100 MHz beslaat.
  • Niet gebouwde torens . Van bestaande apparatuur kan niet worden afgezien - nieuwe "torens" moeten worden gebouwd. Marktdeskundigen zeggen dat exploitanten gedwongen zullen worden om niet minder dan 4G aan 5G uit te geven, ondanks het feit dat Russische providers nog geen LTE-kosten hebben betaald. Er wordt aangenomen dat 5G-dekking niet wijdverbreid zal zijn (althans in Rusland) - de stations zullen in de buurt van wegen en grote winkelcentra worden geplaatst.
  • Er zijn geen geschikte smartphones . Om de een of andere reden missen gebruikers die enthousiast zijn voor de komende 5G een serieus punt: er zijn geen apparaten die met deze standaard kunnen werken . ZTE toonde begin 2017 natuurlijk de Gigabit-telefoon en noemde het de eerste 5G-smartphone, maar dit apparaat is nog niet in massale verkoop gegaan.

uitslagen

5G zal een echte doorbraaktechnologie zijn die gebruikers tal van nieuwe functies zal geven - het laat bijvoorbeeld toe om allerlei draadloze apparaten centraal te beheren en in enkele minuten 4K-films te downloaden. Het is echter naïef om te verwachten dat 5G binnenkort in Rusland verschijnt - er zijn te veel obstakels voor mobiele operators. De be>

border=0

Reactie