border=0
Руководства Android GidsenAndroid-gidsen

Hoe kom je erachter welke processor op een Android-smartphone is geïnstalleerd?

Bijna alle smartphone-eigenaren weten hoe be>

Vroeger waren we helemaal niet geïnteresseerd in informatie over hoe onze telefoon werkt met behulp van een processor. Wat be>

inhoud

Wanneer en waarom is het nodig?

De processor op de Android-smartphone speelt een zeer be>

Dergelijke kennis is niet overbodig voor degenen die al een smartphone hebben gekocht. Als u bekend bent met de kenmerken van de geïnstalleerde chipset, kunt u begrijpen welke games het downloaden waard zijn van Google Play en welke geen tijdverspilling mogen zijn. Dual-core-oplossingen zijn bijvoorbeeld >mobiele Intel -processors - ze worden gemaakt door een speciale technologie, waardoor de kracht meestal vrij genoeg is. Maar het wordt steeds minder mogelijk om dergelijke chipsets elk jaar te ontmoeten, omdat het Amerikaanse bedrijf de ontwikkeling van deze richting bijna volledig heeft opgegeven.

Typen geïnstalleerde processors

Het mobiele besturingssysteem van Google werkt alleen volledig op chipsets met de ARM-architectuur. We schreven hier al over in een artikel gewijd aan Android-emulators op een pc . Dezelfde architectuur kan echter verschillende processors hebben. Allereerst verschillen ze van elkaar in het technologische proces. De meest populaire zijn de chipsets gemaakt door de volgende procestechnologie:

  • 28 nm - nu wordt aangenomen dat dergelijke processors te grote transistors hebben;
  • 20 nm - voor dergelijke chipsets zijn de afmetingen van de binnenkant al merkbaar kleiner, wat een positief effect heeft op het stroomverbruik;
  • 16 nm - nog kleinere transistors bieden de processor een bijna maximale energie-efficiëntie;
  • 14 nm - dit technische proces werd geïntroduceerd in de tweede helft van 2016, de chipsets die erop worden gemaakt, zijn superieur aan absoluut alle concurrenten.

Er wordt aangenomen dat makers in de toekomst in staat zullen zijn om een ​​procestechnologie van 10 nanometer te introduceren, en de wetten van de fysica zullen geen verdere reducties in de interne onderdelen van de processor toestaan, tenzij de structuur van de chipset wordt gewijzigd. De huidige capaciteiten van smartphones en tablets zijn echter meer dan voldoende, dus het heeft geen zin om dit gebied te ontwikkelen.

Natuurlijk verschillen mobiele processors niet alleen in de methode van hun creatie. Anders hebben ze andere parameters:

  • Het aantal kernen - in de eenvoudigste chips wordt één kern gebruikt, en in de krachtigste - tien en zelfs meer;
  • Klokfrequentie - hoe groter deze parameter, des te krachtiger zijn de verwerkingskernen;
  • Een grafische versneller of GPU - hij is het die de graphics in games en video's verwerkt, in feite is dit een soort toevoeging aan de chipset met zijn kernen en frequentie.

Het is interessant dat het in feite afhankelijk is van de processor of de smartphone mobiele netwerken van de vierde generatie ondersteunt. Ook zijn verre van alle chipsets in staat om twee of meer simkaarten te herkennen. En ze verschillen in kosten - de nieuwste en krachtigste modellen kosten smartphonefabrikanten $ 50-60 per stuk!

Informatie krijgen over de geïnstalleerde processor

Als u een smartphone kiest en uzelf de vraag stelt "Hoe weet ik welke processor is ingebouwd in Android?", Raden we u aan naar Yandex.Market of een andere site te gaan die gespecialiseerd is in het weergeven van de kenmerken van draagbare gadgets. Hier vindt u zeker een vermelding van het model van de geïnstalleerde chipset. En in de meeste gevallen worden hier ook de be>

Als de smartphone of tablet al in uw handen ligt, kunt u het nog eenvoudiger doen. Download gewoon een benchmark om kennis te maken met de informatie over de geïnstalleerde chipset. AnTuTu Benchmark is bijvoorbeeld uitstekend voor deze doeleinden. Maar hij evalueert absoluut alle componenten van het apparaat en daarom duurt het testen behoorlijk >CPU-Z . Aanvankelijk gaf dit programma alleen gegevens weer op de processor, hoewel u nu informatie kunt vinden over enkele andere componenten, bijvoorbeeld de versie van het besturingssysteem en de hoeveelheid RAM.

Volg deze stappen om informatie over de chipset met CPU-Z weer te geven:

Stap 1. Download en installeer de applicatie met behulp van de Google Play online store.

Stap 2. Voer het hulpprogramma uit door de snelkoppeling op het bureaublad of in het menu te vinden.

Stap 3. Als u Android 6.0 of een nieuwere versie van het besturingssysteem gebruikt, kan het programma u vragen om toestemming om kennis te maken met de systeemgegevens. Geef haar alle vereiste machtigingen.

Stap 4. Vervolgens kunt u door de tabbladen navigeren met verschillende informatie. De chipset, zijn kenmerken en belasting worden aangegeven op het allereerste tabblad onder de naam SOC (van het woord "Socket").

Dat is alles! Dit hulpprogramma, zoals bijna alle benchmarks, wordt gratis verspreid, maar advertenties kunnen tijdens het gebruik worden weergegeven.

border=0

Reageer op

2 opmerkingen